A találkozás kultúrája: megtartotta alakuló ülését a Nemzeti
Vallásturizmus Tanács

2021. December 01. / 18:12


A találkozás kultúrája: megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Vallásturizmus Tanács

A mai napon ünnepélyes keretek között tartotta meg alakuló ülését a Nemzeti Vallásturizmus Tanács Budapesten, a Karmelita kolostor patinás falai között. A testületet tagjai Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a történelmi egyházak, valamint a Magyar Turisztikai ügynökség vezetői.

A megalakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács feladata a Nemzeti vallásturizmus intézkedési terv megvalósításának támogatása, valamint a később létrejövő Nemzeti Vallásturizmus Fórum stratégiai irányítása. Az alapítók célja, hogy a magyarországi vallásturizmus 2030-ra a hazai turizmus kiemelten hangsúlyos elemévé váljon és Magyarország vallási értékeit az országon kívül is megismerjék.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében. A politikus a Nemzeti Vallásturizmus Tanács alakulóünnepségén szerdán Budapesten rámutatott: Magyarország legfontosabb turisztikai attrakciói vallási jellegűek, a Szent István-bazilikától kezdve a Debreceni Református Nagytemplomon és a máriapócsi kegyhelyen keresztül a Dohány utcai zsinagógáig. 

Ezek a helyek – felekezeti hovatartozástól függetlenül – a magyar örökség meghatározó részei – fűzte hozzá. A kormány, a történelmi egyházak és a Magyar Turisztikai Ügynökség összefogásával megalakuló Nemzeti Vallásturizmus Tanács célja, hogy egyrészt a magyarországi, a világon is egyedülálló vallási turisztikai kincseket "be tudjuk mutatni az egész világnak", másrészt ezeket a helyeket "kamatoztassuk az egyházaink és az egész magyar társadalom javára" az állam segítségével és professzionális turisztikai szervezéssel – mondta Semjén Zsolt.

Létesítményeinknél a szakralitás mellett tudatosan igyekszünk bemutatni közösségünk kultúráját, látogatóinkat megismertetni a judaizmus alapfogalmaival, tradícióinkkal, hiteles történelmünkkel. A zsidó-keresztény hagyományok az egységes európai kultúra alapját képezik – fogalmazott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, az újonnan alakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács tagja.

Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének az eseményen elmondott beszédét olvashatják.

heisler-vallasturizmus.jpg

Tisztelt Miniszterelnök Helyettes Úr, Bíboros úr, Püspök urak, Rabbi Úr, Elnök Urak, Kedves vendégek!

Elöljáróban el szeretném mondani, hogy 2019-ben (az utolsó covid mentes „békeévben”) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Dohány utcai Zsinagóga Komplexum volt a leglátogatottabb kulturális turisztikai helyszín Magyarországon (565 ezer fizető látogatóval). Erre nagyon büszkék vagyunk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a zsidóság egyik alapértéke a tanulás, így külön köszönöm, hogy utolsóként, a végén szólalhatok meg és végig hallgathattam a többiek felszólalását, sokat tanultam belőle.

A Mazsihisz nevében köszöntöm a Nemzeti Vallásturizmus Tanács alakuló ülésének résztvevőit. Szövetségünk jelentős történelmi múlttal rendelkező, a magyar társadalomba erősen integrálódott sokszínű magyar zsidóság legnagyobb szervezete, taghitközségei között megtalálhatóak az ortodox, a status quo, a progresszív zsidó irányzatok képviselői, illetve a legnagyobb magyarországi zsidó vallási közösségé, a neológiájé.

Ez a sokszínűség minden területen, így a turizmus vonatkozásában is szerteágazó feladatot és lehetőséget jelent számunkra. Létesítményeinknél a szakralitás mellett tudatosan igyekszünk bemutatni közösségünk kultúráját, látogatóinkat megismertetni a judaizmus alapfogalmaival, tradícióinkkal, hiteles történelmünkkel. A zsidó-keresztény hagyományok az egységes európai kultúra alapját képezik.

Feladatunk komplex, hiszen be kell mutatnunk a társadalomba erősen integrálódott városi zsidóság értékképzését, a zsidó- nem zsidó együttélés mély társadalmi gyökereit, s ennek a különleges szimbiózisnak a felmutatása mellett a vidéki zsidóság hagyományait, sokszor már csak emlékeit és különösen a kelet-magyarországi ortodoxia páratlan intellektuális kincseit.

Infrastruktúránk fejlesztéséhez az elmúlt évtizedben komoly támogatást kaptunk a magyar kormánytól. Köszönet érte. Így újult meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amely a hitéleti funkció mellett turisztikai és közösségfejlesztési feladatokat is ellát. Zsinagógai tere – varázslatos.

Szintén kormánytámogatással valósítottuk meg egy GINOP program keretében a kelet-magyarországi kulturális és zarándokturizmust egyaránt támogató, öt helyszín fejlesztésére vonatkozó projektünket. Célunk, hogy erős invitatív marketinggel elérjük, hogy a hazánkba érkező turisták bakancslistájának részei legyenek a magyar zsidó vallás és kultúrtörténet emlékhelyei, célunk, hogy a speciális zarándokturizmus infrastruktúráját támogatva növeljük Magyarország turisztikai forgalmát.

Szép dolog a vallási turizmus, s emlékszem, mikor a sok tucat izraeli látogatásom alkalmával végre egyszer lehetőségem volt egy keresztény zsidó csoporttal egymás szent helyeit felkeresni: emlékezetes élmény maradt. De ne legyünk szentimentálisak, a turizmus egyben üzleti vállalkozás is, s ha jól csináljuk, jelentős bevételi forrás. Hallottuk, hogy nemzetgazdasági szinten is komoly súlya van ennek az üzletágnak. A Mazsihisz évente több száz millió forint ÁFÁ-t fizet be a nemzet büdzséjébe és ez még csak a turizmus ár bevételeinek a felszíne. A helyes üzletmenethez professzionális munkára van szükség, ezért is vagyunk nyugodtak, hogy Magyarország egyik legjobb szakembere irányítja turizmusunkat.

Tisztelt Alakuló ülés! Kedves Barátaim! A szervezők által megadott öt percben még egy dolgot szeretnék elmondani.

Budapesten a Szent István Bazilika, a Dohány zsinagóga, a Deák téri evangélikus és a Kálvin téri református templomok járótávolságra vannak egymástól. A négy történelmi egyház vezető templomainak közelsége olyan különleges adottság, amit az egyházak közötti kooperációkkal ki lehetne használni. Tisztában kell lennünk azzal, hogy nem egymás konkurensei, hanem partnerei vagyunk és ezért is örülök a szervezők és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes úr kezdeményezésének: működjünk együtt.

A Tanács munkájában szívesen és örömmel veszünk részt.

Vasárnap egyidőben gyulladtak fel Advent első gyertyájának és a nyolc napos Hanuka első lángjainak fényei. Bízzunk abban, hogy ez az egyidejűség valami jónak, talán egy jövőbeni szorosabb együttműködésnek, talán a társadalmi megbékélésnek a jele. Vagy legalábbis a Mindenható finom üzenete az együttélés, az egymásra figyelés fontosságáról. Higgyünk abban, hogy tudunk rá válaszolni.

Békés Adventi időszakot kívánok, Hag Hanukah Sameah!  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek