A Mazsihisz üdvözli Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békeegyezményt

2020. Augusztus 14. / 09:51


A Mazsihisz üdvözli Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békeegyezményt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye annak kapcsán, hogy Izrael állama és a Közel-Kelet egyik legjelentősebb arab monarchiája békét kötött egymással.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségű bejelentését, miszerint a Zsidó Állam és az Egyesült Arab Emírségek békét köt egymással, s ennek keretében megállapodnak a két ország közötti széleskörű diplomáciai, politikai, gazdasági, kulturális együttműködés megindításáról.

Izrael állama 1979-ben Egyiptommal, 1994-ben pedig Jordániával állapodott meg, így az Egyesült Arab Emírségek immár a harmadik arab ország, amellyel Izraelnek sikerült békét teremtenie.

A békeegyezmény keretében Izrael és az arab monarchia nagykövetségeket létesít egymás országaiban, gazdasági fejlesztéseket és turisztikai befektetéseket indít,  továbbá a közvetlen légi közlekedés megindulásával sok más területen is együttműködnek majd. 

A legnagyobb magyar zsidó felekezetként a Mazsihisz bizakodva tekint e történelmi lépés nyomán meginduló közel-keleti békefolyamatra, és reméli, hogy a három arab országgal kötött békéhez idővel újabb arab országokat sikerül majd megnyerni. Ez a megállapodás a Közel-Kelet egészének biztonsága szempontjából jelentős mérföldkő, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a létében fenyegetett, s emiatt folyamatosan támadás alatt álló  Zsidó Állam belátható időn belül képes legyen súlyosabb háborús konfliktusoktól mentesen koncentrálni a XXI. századi Izrael építésére.

Melegen gratulálunk Izrael és az Egyesült Arab Emírségek vezetésének, és sok sikert kívánunk a két ország remélhetőleg minél több területen megvalósuló, gyümölcsöző együttműködéséhez.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek