Zajos siker Cannes-ban: Díjesélyes az izraeli film

2021. Július 11. / 09:34


Zajos siker Cannes-ban: Díjesélyes az izraeli film

Bemutatták a most zajló Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő Ha'berech (Ahed térde) című filmet Nadav Lapid rendezésében, amely jelentős szakmai sikert hozott. A kritika szerint a 45 éves, s eddig sem a művészi visszafogottságáról híres izraeli rendezőnek ez az eddigi legradikálisabb mozija. 


Nadav Lapid immár ötödik filmje a Ha'berech (Ahed térde) című alkotás, amelyet többek között azért övezett kiemelt figyelem a július 6-án megkezdődött 74. Cannes-i Filmfesztiválon, mert a rendező az előző filmjével (Synonymes – Szinonímák) megnyerte a 2019-es berlini filmfesztivál nagydíját, az Arany Medvét.

Az Ahed térde című film két főszereplője egy Y nevű filmrendező (Avshalom Pollak alakítja) és egy Yahalom nevű fiatal nő (Nur Fibak játssza) eltérő világát mutatja be kettejük megismerkedésén és kapcsolatán keresztül. 

A filmben az Y nevű rendező a készülő filmjéhez keres egy palesztin női szereplőt, így ismerkedik meg Yahalommal, és az ő személyében egy olyan világgal, amely az övétől minden elemében eltér, kivéve egy mély emberi kapcsolat szépségének és kivételességének élményét, amely átível a napi politikán és az előítéletes megosztottságon.

(Címlapkép: Nadav Lapid rendező {középen} a film két főszereplőjével. Fotó: Cannes/Photocall)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek