Világzene, együttlét, ezrek a zsinagógákban: a Zsidó Fesztiválok

2020. Augusztus 28. / 09:00


Világzene, együttlét, ezrek a zsinagógákban: a Zsidó Fesztiválok

Évekkel ezelőtt saját kezébe vette a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) legnagyobb tagszervezete, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Zsidó Kulturális Fesztivál szervezését és a sikerszéria folytatódott, az Önök érdeklődése töretlen maradt. A budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál mellett a Mazsihisz elindította a Határon Túli Magyar Zsidó Napok programsorozatát és a Székesfehérvári Zsidó Napokat. A jól ismert, népszerű szereplők mellett, akik mindig megtöltik a hatalmas Dohány Zsinagógát, egyre több tér nyílik fiatal művészeknek, a kísérletezésnek határon innen és határon túl is. 


A Mazsihisz legnagyobb tagszervezete, a Budapesti Zsidó Hitközség szervezi évente azt a zsidó fesztivált, amely rendre hatalmas tömegeket visz el a Dohány utcai Zsinagógába, a 3000 főt befogadni képes, hatalmas és impozáns épület a fesztivál idejére rendszeresen úgy megtelik, hogy a csilláron is lógnak. 

fellépők.pngFellépők a tavalyi fesztiválról

A világzene, a népzenei alapú pop, rock nem csak beszél kultúrák együttéléséről, de fel is idézi, meg is teremti ezt az együttélést ott is, ahol már csak emlék, elevenné teszi. Ennek a sokszínűségnek az ünneplése a vezető világzenei formációk rendszeres jelenléte, idén is érkezett volna Palya Bea, Boban Markovic és természetesen a Budapest Klezmer Band. A közép-kelet európai sokféleség emlékének ébren tartása, a zene határtalanságának észbe és fülbe idézése fontos küldetése ezeknek a gigantikus buliknak, mert az a legbefogadóbb, a legfigyelmesebb, aki képes másokkal együtt jól érezni magát.

A komolyzenei programokon sem lehet elférni és a fiatal művészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál a Mendelssohn Szalon, ahogy az improvizációs színházként működő Itt és Most társulat is fellépett már tavaly és reméljük, rendszeres vendégek lesznek a modern, dinamikus és alternatív, a hagyományt „itt és most” életre keltő Talmud Nem Csak Nőknek nevű kezdeményezés partnereiként. 

fegya.jpgJávori Ferenc Fegya a Dohány zsinagógában (Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

Ez a szellem hívta életre a Határon Túli Magyar Zsidó Napokat is és a Mazsihisz másik nagy kulturális projektjét. Kárpátalja és Erdély története elmesélhetetlen az ott élő magyarok, ruszinok, románok, ukránok, cigányok nélkül, ahogy egyáltalán Magyarország története sem elmesélhető nélkülük. Erre az összetartozásra és a magyar – határon inneni és túli, zsidó és nem zsidó – közösségek közötti összetartozásra emlékeztet, ezt erősíti az immár bő fél évtizede tartó, egyre népszerűbb, Erdélyben és Kárpátalján is évről-évre ezreket vonzó programsorozat. A Kolozsvári és a Kárpátaljai Zsidó Napok megrendezését a Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alap kiemelten támogatja, a beregszászi és a kolozsvári konzulátusok is kitüntetett partnereink. Huszt, Nagyszőlös és Ungvár is szívesen csatlakozik, legközelebb már, terveink szerint, ezek a nagymúltú városok is rendezvényeink helyszínei lesznek, mivel az érdeklődés egyre fokozódik. 

A Zsidó Kulturális Fesztivál mainstream rendezvény, de fontosnak tartjuk azt, hogy legyen végre fiatalokat megszólító, underground leágazása is. Ezt idén, épp úgy, mint a teljes programot, megakadályozta a koronavírus. 

Jövőre azonban, ahogy eddig is és egyre inkább és egyre többeknek, 0 és 120 év között, minden folytatódik, reméljük, kinőjük, hála Önöknek, a világ második legnagyobb zsinagógáját, a Dohányt is nemsokára. De nálunk mindig és mindenkinek lesz helye. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Adománygyűjtés a kunhegyesi gettó emléktáblájára
Zsidó világ
Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról
2024. Március 08. / 12:42

Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról