Világzene, együttlét, ezrek a zsinagógákban: a Zsidó Fesztiválok

2020. Augusztus 28. / 09:00


Világzene, együttlét, ezrek a zsinagógákban: a Zsidó Fesztiválok

Évekkel ezelőtt saját kezébe vette a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) legnagyobb tagszervezete, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Zsidó Kulturális Fesztivál szervezését és a sikerszéria folytatódott, az Önök érdeklődése töretlen maradt. A budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál mellett a Mazsihisz elindította a Határon Túli Magyar Zsidó Napok programsorozatát és a Székesfehérvári Zsidó Napokat. A jól ismert, népszerű szereplők mellett, akik mindig megtöltik a hatalmas Dohány Zsinagógát, egyre több tér nyílik fiatal művészeknek, a kísérletezésnek határon innen és határon túl is. 


A Mazsihisz legnagyobb tagszervezete, a Budapesti Zsidó Hitközség szervezi évente azt a zsidó fesztivált, amely rendre hatalmas tömegeket visz el a Dohány utcai Zsinagógába, a 3000 főt befogadni képes, hatalmas és impozáns épület a fesztivál idejére rendszeresen úgy megtelik, hogy a csilláron is lógnak. 

fellépők.pngFellépők a tavalyi fesztiválról

A világzene, a népzenei alapú pop, rock nem csak beszél kultúrák együttéléséről, de fel is idézi, meg is teremti ezt az együttélést ott is, ahol már csak emlék, elevenné teszi. Ennek a sokszínűségnek az ünneplése a vezető világzenei formációk rendszeres jelenléte, idén is érkezett volna Palya Bea, Boban Markovic és természetesen a Budapest Klezmer Band. A közép-kelet európai sokféleség emlékének ébren tartása, a zene határtalanságának észbe és fülbe idézése fontos küldetése ezeknek a gigantikus buliknak, mert az a legbefogadóbb, a legfigyelmesebb, aki képes másokkal együtt jól érezni magát.

A komolyzenei programokon sem lehet elférni és a fiatal művészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál a Mendelssohn Szalon, ahogy az improvizációs színházként működő Itt és Most társulat is fellépett már tavaly és reméljük, rendszeres vendégek lesznek a modern, dinamikus és alternatív, a hagyományt „itt és most” életre keltő Talmud Nem Csak Nőknek nevű kezdeményezés partnereiként. 

fegya.jpgJávori Ferenc Fegya a Dohány zsinagógában (Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

Ez a szellem hívta életre a Határon Túli Magyar Zsidó Napokat is és a Mazsihisz másik nagy kulturális projektjét. Kárpátalja és Erdély története elmesélhetetlen az ott élő magyarok, ruszinok, románok, ukránok, cigányok nélkül, ahogy egyáltalán Magyarország története sem elmesélhető nélkülük. Erre az összetartozásra és a magyar – határon inneni és túli, zsidó és nem zsidó – közösségek közötti összetartozásra emlékeztet, ezt erősíti az immár bő fél évtizede tartó, egyre népszerűbb, Erdélyben és Kárpátalján is évről-évre ezreket vonzó programsorozat. A Kolozsvári és a Kárpátaljai Zsidó Napok megrendezését a Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alap kiemelten támogatja, a beregszászi és a kolozsvári konzulátusok is kitüntetett partnereink. Huszt, Nagyszőlös és Ungvár is szívesen csatlakozik, legközelebb már, terveink szerint, ezek a nagymúltú városok is rendezvényeink helyszínei lesznek, mivel az érdeklődés egyre fokozódik. 

A Zsidó Kulturális Fesztivál mainstream rendezvény, de fontosnak tartjuk azt, hogy legyen végre fiatalokat megszólító, underground leágazása is. Ezt idén, épp úgy, mint a teljes programot, megakadályozta a koronavírus. 

Jövőre azonban, ahogy eddig is és egyre inkább és egyre többeknek, 0 és 120 év között, minden folytatódik, reméljük, kinőjük, hála Önöknek, a világ második legnagyobb zsinagógáját, a Dohányt is nemsokára. De nálunk mindig és mindenkinek lesz helye. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a közelgő peszách-ról
Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…