Velencei történet: siessenek, még pár napig megnézhetik

2020. Július 01. / 16:45


Velencei történet: siessenek, még pár napig megnézhetik

Szerző: Kácsor Zsolt

A Műcsarnok július 5-ig meghosszabbította Paolo Ventura: Velencei történet című kiállítását, amely a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült,  különleges képi világával varázsolja el a látogatókat. A velencei gettóban játszódó történet szerint egy zsidó órás a vészkorszakban barkácsol magának egy robotfiút, aki emberi társa lehet az embertelen világban.


Paolo Ventura gyermekkorában a meseíró édesapjától hallotta egy öreg zsidó órás történetét, aki 1943-ban, a náci megszállás alatt elhatározza, hogy felépít egy robotfiút (ő az automaton), aki társaságot nyújthat neki a vészkorszakban. Ebből a meséből épített Ventura egy felejthetetlenül varázslatos, és a maga rettentő tragikumában mégis emberien szép világot, ahol még egy gépi szerkezet is az állatias embernél.

auto2.jpg

A művész makettekből építette meg a velencei gettót, és e makettek között helyezte e a történet figuráit. A maketteteket később lefotózta, majd összeállította a történet cselekményét attól a naptól kezdve, mikor a zsidó órásban megszületik a robotfiú-társ megépítésének gondolata, egészen addig, míg a gettót kiűrítik. Az órás nem hagyja, hogy a robotfiú (akinek a történet szerint az életét köszönheti) a sötét erők kezébe kerüljön, ezért az automatont… 

Nos, hogy mi lesz a robotfiú sorsa, azt nem áruljuk el, inkább nézzék meg a tárlatot, amelyet a Műcsarnok július 5-ig meghosszabbított. Ne maradjanak le a kiállításról, mert remek munka, de siessenek, már nem sok idő van hátra. Nyitvatartás, jegyárak és bővebb információ: kattintsanak ide.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek