Salom! Elkezdődött az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

2019. Szeptember 02. / 12:24


Salom! Elkezdődött az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Szerző: Kácsor Zsolt

A Budapest Klezmer Band fellépésével  hivatalosan is kezdetét vette a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál vasárnap este a budapesti Dohány utcai zsinagógában.  A közönséget az előadás előtt Teszter Nelli zongoraművész és a Bálint Ház Közösségi Kórusa szórakoztatta.


– Az elmúlt két évtizedben a Zsidó Kulturális Fesztivál a magyar főváros egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, amelynek immár állandó törzsközönsége van, s örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre új nézőket, hallgatókat sikerül megnyernünk – mondta Farkasházi Réka, a fesztivál háziasszonya a Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján a budapesti Dohány utcai zsinagógában vasárnap este. 

Farkasházi Réka a zsinagóga közössége, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nevében köszöntötte a közönséget, valamint a magyar kormány, a magyar főváros és a külföldi diplomáciai testületek képviselőit, a megjelent zsidó és társegyházak vezetőit. A rendezvényen jelen volt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője és Nagy István agárminiszter is. A Mazsihiszt Kunos Péter ügyvezető igazgató és Heisler András elnök képviselte.

1.jpgA Budapest Klezmer Band Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával (Fotók: Szentgyörgyi Ákos és Purger Tamás)

A fesztivál háziasszonya úgy fogalmazott, hogy a rendezvénysorozat sikerének két fő oka van: egyrészt az, hogy a szervezők nem engednek a nívóból, s minden évben igyekeznek olyan fellépőket meghívni, akik művészi teljesítményükkel komoly megbecsülést vívtak ki, s méltó módon képviselik a rendezők által is vallott értékeket. Éppen ezekben az értékekben rejlik a Zsidó Kulturális Fesztivál közönségsikerének második oka. „Hisszük, hogy a kultúrák egymásra való nyitottsága nélkül nem lehet jól működő emberi társadalomban élni, s ennek tudatában azért dolgozunk, hogy az elfogadást és a befogadást képviseljük a kirekesztéssel és az elutasítással szemben” – mondta. 

Ezután Mester Tamás, a BZSH elnöke következett, aki elmondta: több mint két évtizede elképzelhetetlen a nyár e fesztivál nélkül, amelyen bemutatkoznak a magyar zsidó zene világszínvonalú darabjai, prózai remekművei. Egy ilyen rendezvénysorozat megrendezése a rendszerváltás előtt távolabb volt, mint a Hold – mondta –, hiszen Izrael és Magyarország között diplomáciai kapcsolat sem volt. A kilencvenes évek óta azonban a helyzet megváltozott, a két ország szövetséges egymással, a zsidó vallás és kultúra pedig a reneszánszát éli. Mester Tamás hozzátette: azt ünnepeljük ezen a fesztiválon, hogy az elmúlt századokban együtt alakítottuk a magyar kultúrát és ezáltal az országot. Európa egyik legszebb városában élünk, s Budapestet együtt tettük olyanná, amilyen – fogalmazott a BZSH elnöke. Mint mondta,  a létrehozott értékek elválaszthatatlanok attól a kettős léttől, hogy magyarok vagyunk és zsidók, és ezt a kettősséget példázza a Zsidó Kulturális Fesztivál is.

A hivatalos szavak után – a fesztivál hagyományaihoz híven – a Budapest Klezmer Band lépett a színpadra, a zenekar vendége ezúttal Jordán Adél és Fesztbaum Béla színművész volt. A közönséghez szólva Jávori Ferenc – közismert művésznevén: Fegya – azt mondta: fantasztikus érzés, hogy ennyien együtt örülünk a klezmer zenének. Majd bejelentette, hogy a koncert első számaként elhangzott mű részlet volt a Menyasszonytánc című musicalből, amelyet hamarosan a tel avivi operában is előadnak. „Sajnálom, hogy senkit sem tudok meghívni”, tette hozzá Fegya, majd némi hatásszünet után azt is közölte: „hiszen már minden jegy elkelt”. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Holokauszt megemlékezés Nyíregyházán is
Zsidó világ
Széder este Kecskeméten
2024. Április 26. / 11:35

Széder este Kecskeméten