Rubin Eszter könyvbemutatója a Bét Sálom zsinagógában

2019. Szeptember 14. / 19:49


Rubin Eszter könyvbemutatója a Bét Sálom zsinagógában

Szerző: Kácsor Zsolt

A Jaffa Kiadónál idén jelent meg Rubin Eszter harmadik könyve, az Árnyékkert, amelyet az Ars Sacra Fesztivál keretében mutatnak be az újbudai Bét Sálom zsinagógában szeptember 15-én, vasárnap délután 5 órától.


Egy vidéki lány, Molnár Kornélia (Lia), és egy pesti fiú, Stark György (Gyuri) rettenetes kapcsolatának krónikája ez a regény, amely Rubin Eszter sorrendben harmadik kötete. Az előző kettőt, a Barheszt és a Bagelt is olvastam, s nagyon szerettem mindkettő humorát, azt a fajta szellemességet, amelynek legfőbb jellemzője az önirónia. Aki ezt a sajátos humort várja az Árnyékkerttől, az csalódni fog – de jó értelemben. Az új regény fekete, komor és hideg. A cím pontos: valóban nem a napos oldalon járunk, hanem az árnyékban, méghozzá szimbólumok között. A történet legfontosabb szimbóluma az a ház, ahol Lia és Gyuri él. Filmvászonra kívánkozó, alaposan megkomponált, érzékletes leírásokat olvashatunk a ház állagának romlásáról, s lassan megbizonyosodunk róla, hogy ennek a szerelmet, házasságot, magán- és társadalmi életet, fejlődést, tehetséget, nagyságot, vállalkozást szimbolizáló „háznak” nemhogy a görbe falai hitványak, de soha nem volt szilárd alapja sem. (Részlet az Élet és Irodalomban megjelent recenzióból.)

rubine.jpgRubin Eszter és Rózsa T. Endre

Rubin Eszter Árnyékkert című regényét az Ars Sacra Fesztivál keretében mutatják be szeptember 15-én, vasárnap délután 5 órától az újbudai Bét Sálom zsinagógában (XI. kerület, Károli Gáspár tér 5.). Az írónőt Rózsa T. Endre kérdezi. A bemutató különlegessége, hogy egyúttal finom falatokat is kóstolhatnak a résztvevők, méghozzá különféle kencékkel, krémekkel falatozgathatnak maceszt. 

A rendezvény Facebook-oldala elérhető ide kattintva.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
PurimFeszt – Minden, ami Purim
2024. Március 25. / 20:49

PurimFeszt – Minden, ami Purim