Könyvajánló – Mezei Márk: Zsidó temetés

2021. November 17. / 11:47


Könyvajánló – Mezei Márk: Zsidó temetés

Mezei Már második regénye az idei könyvhétre jelent meg a Pesti Kalligram kiadónál. A Tengizt vendégmunkásként megjárt, halálos beteg apa és fia nehéz, titkokkal, elhallgatásokkal teli kapcsolatáról szól a Zsidó temetés, Mezei Márk regénye. Az apa lassú agóniája a rendszer haldoklásának szimbóluma.

1987. augusztus 20. Koszos, kihalt nyári utcák, üres hűtőpultok, műbőr puffok, a presszók asztalain üveglapok alá szorított csipketerítők. Farmernadrág és csavaros fagyi, flipper és majmos Nintendó; a tévében már a Petrocelli megy, de a tisztavatáson még az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka a díszvendég. Haldoklik a szocialista rendszer és vele együtt Davidovics László, a tengizi Magyarvárost megjárt vendégmunkás. Vajon el tud búcsúzni apa és fia, vagy újra elnémítják őket a kibeszéletlen titkaik? Kinek van joga dönteni a végakarat nélkül eltávozott apa temetéséről, az ateista gyereknek vagy a vallásos fivérnek?

mezei-zsidó-temetés.jpg

„A fiút Gyurkónak hívják, akik szeretik, de senki sem szereti: anyja régen meghalt, apját leginkább csak idegesítette, mivel soha nem tudott megfelelni kimondatlan elvárásainak, mindenki más számára pedig csak eszköz. Az apai barátnak, Öcsi bácsinak szexuális tárgy, az orthodox zsidó nagybácsinak betérítendő örökösjelölt, a szétesőben lévő politikai rendszer elhárítótisztjének szánalmas beszervezési kísérlet. De ami mindezeknél is sokkal nagyobb baj: Gyurkó önmagát sem szereti, tele van öngyűlölettel, szégyenérzettel, bűntudattal, személyisége helyén rendkívül éles észleletek reflexiói halmozódnak, hogy aztán időnként elemi erejű indulatkitörésekkel reagáljon a körülötte és önmagában habzó képmutatásokra és gyűlöletekre.”

***

Mit jelent a siker egy író életében? Mennyire van szüksége a visszajelzésre a munkájához?

Egyre inkább az a tapasztalatom, hogy nincs magányosabb műfaj az írásnál. Egy regény megírását években mérik – amikor lényegében minden visszajelzés nélkül ülnek az alkotók az asztalaik mögött. Ennek megfelelően vagyunk aztán kiéhezve a visszajelzésre, ami kapcsán persze állandóan figyelmeztetnünk is kell magunkat, hogy bár fontosak a kritikai visszajelzések, mégsem kell őket jobban túlértékelni – ha már a hosszútávfutás szinonimájánál maradunk – mint a pálya széléről benyújtott víznél. Elmondhatatlanul jól esik a figyelem és a törődés, de azt hiszem, hogy az igazán elhivatott szerzők akkor is hatalmas alázattal, tisztelettel és figyelemmel dolgoznának, ha senki nem venné észre őket. Ráadásul a siker kiszámíthatatlan. Van olyan szerző, aki elsőre fel tudja magára hívni a figyelmet, van, akinek ez csak a sokadik művével sikerül – nyilatkozta a szerző egy interjúban. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Agresszív arab utas az EL AL Airlines Prága–Tel-Aviv járatán
Megemlékezések
Elhunyt Gát György filmrendező, producer
2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer

Zsidó világ
PurimFeszt – Minden, ami Purim
2024. Március 25. / 20:49

PurimFeszt – Minden, ami Purim