Kertész másként – művészeti pályázat az 5. jahrzeit alkalmából

2021. Március 31. / 13:43


Kertész másként – művészeti pályázat az 5. jahrzeit alkalmából

Kertész Imre halálának ötödik évfordulója alkalmából művészeti pályázatot hirdettek Kertész másként címmel. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatára képzőművészektől, iparművészektől, grafikusoktól és fotóművészektől várnak olyan új alkotásokat, amelyek egy-egy Kertész-idézet felhasználásával születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. 


Kertész Imre Kossuth- és Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulója alkalmából megemlékezést tartott ma a budapesti Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Kertész Imre Intézet, amely az alkalomból a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-vel (MANK) közös művészeti pályázatot is hirdetett.

 A Nemzeti Örökség Intézete alapfeladata a nemzet nagyjai emlékének ápolása – hangsúlyozta Móczár Gábor, a NÖRI megbízott főigazgatója a megemlékezésen, aki az intézet honlapja szerint márciustól vette át a tisztséget. Móczár Gábor emlékeztetett: Kertész Imre és felesége, Kertész Magda közös, 2019 novemberben felállított síremlékén „A szeretet megvált" idézet olvasható. 

,,Az idézet Kertész Imrétől származik, akit már gyermekként meghurcoltak, és aki elhagyni kényszerült a hazáját. Akinek az igazi elismertséget későn hozta meg a sors. Tanuljuk meg Kertész Imrétől: az életben egy valami, a szeretet hozhat megváltást mindannyiunknak" – emelte ki. A főigazgató hozzátette: a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyen a 20. század valamennyi történelmi eseményére lehet emlékezni. „Nem kivétel ez alól a múlt század legsötétebb időszaka sem" – hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy nemcsak Kertész Imre sírja, de Radnóti Miklós és Szerb Antal nyughelye is itt található. 

A Kertész Imre Intézet fő célja az író máshol el nem helyezett hagyatékának gondozása és írói emlékének, szellemi örökségének ápolása, valamint műveinek publikálása – hangsúlyozta beszédében Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója. Kiemelte, hogy az intézet honlapján elérhető bibliográfia teljességre törekvően regisztrálja Kertész Imre 1975 és 2018 között nyomtatásban megjelent műveit. Nemrég jelentették meg a Világvég-történetek című kötetet, de Kertész Imre tanulóéveit bemutató vándorkiállítást és konferenciát is szerveztek Hogyan lesz pénzem az írásból? címmel.

kert.jpg

Szabó Tamás elmondta, hogy a Benczúr utcai székházuk tavalyi átadásával az intézet életében új lehetőségek és célok jelentek meg, például kulturális, művészeti és oktatási programokkal bővülhet a tevékenységük. Az intézet így nem csak tudományos műhely, hanem kultúrtér és művészeti találkozóhely is lehet a járvány elmúltával – tette hozzá. 

Beszélt arról is, hogy Kertész Imre halálának ötödik évfordulója alkalmából a MANK-kal közösen művészeti pályázatot hirdetnek Kertész másként címmel. A pályázatra képzőművészektől, iparművészektől, grafikusoktól és fotóművészektől olyan új alkotásokat várnak, amelyek egy Kertész Imre-idézet felhasználásával születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. A pályázat beadási határideje: május 31.

A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig kiállításon mutatják be - olvasható a MANK közleményében.

Az ünnepségen Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója az írót idézve hangsúlyozta: „a művészet feladata, hogy helyreállítsa a képzelőerőt és hogy emlékeztesse az embert eredetére, valódi helyzetére és az emberi sorsra. A művész választásai csakis radikálisak lehetnek".

(MTI)

(Az író halálának 5. évfordulója alkalmából írott cikkünket itt olvashatják.)

(Címlapkép: Segesvári Csaba fotója)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Izraelben tárgyal csütörtökön Orbán Viktor
Zsidó világ
Ijár hónap: reménykedjünk a tavasz csodájában!

Kommentek