Hegedűs a háztetőn: ma van a világpremier évfordulója

2020. Szeptember 22. / 09:21


Hegedűs a háztetőn: ma van a világpremier évfordulója

A New York-i Broadway egyik színházában, az Imperial Theater színpadán 1964. szeptember 22-én mutatták be a Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the roof) című musicalt. A színház történetében az első musical, amelyet 3000 alkalommal adtak elő, és tíz éven át tartotta a rekordot a leghosszabb ideig futó Broadway-musicalek körében. A legendás darab 56 éve folyamatosan színpadon van. 


A mű Sólem Aléchem regénye alapján készült, pontosabban aTevje és lányai című művének átirata, amelyben  jiddis nyelven mutatja be az 1894-1914 között élő zsidók életét az cári Oroszországban. Jiddis nyelven adták elő 1919-ben a Jigdis Színházban, és 1930-ban film is készült belőle. Az Aléchem műve alapján született musical zenéjét Jerry Bock, szövegét Sheldon Harnick írta, az 1964-es ősbemutatón színpadra állította Joseph Stein. A tejesember figuráját első alkalommal Zero Mostel játszotta.

A Hegedűs a háztetőnt immár 56 éve játsszák a világ színpadain. Nagy sikert aratott Magyarországon is. Nálunk Tevje alakja összeforrt Bessenyei Ferenc nevével, aki a mű első, 1973-as magyarországi bemutatóján a főhőst alakította az Operettszínházban. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek