De vajon mi az élet értelme?

2020. Augusztus 11. / 17:17


De vajon mi az élet értelme?

1946-ban, tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak. Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?


Viktor E. Frankl (1905–1997) a Bécsi Egyetem neurológia és pszichiátra egykori professzora volt, aki 25 éven át vezette a Bécsi Neurológiai Poliklinikát. Frankl azon több millió ember egyike, akik elszenvedték a nemzetiszocialisták bestiális bűntetteit, ugyanakkor azon kevesekhez tartozott, akik túlélték a koncentrációs táborok borzalmait. Ezen tapasztalatokból vonta le az ember lényegét érintő következtetéseit, ekkor szembesült önmagával.

Az általa megalapított logoterápia és egzisztenciaanalízis – a pszichoanalízis és az individuálpszichológia mellett – a három nagy bécsi pszichoterápiás iskola egyike. Frankl vendégelőadóként oktatott a Harvardon, a Standfordon, a Dallasi Egyetemen, a Pittsburgh-i Egyetemen, valamint a logoterápia tiszteletbeli professzora volt az Amerikai Nemzetközi Egyetem San Diego-i kampuszán.

FranklVE_AzEletErtelmerol_72.jpg

A Libri kiadásában most megjelent, Az élet értelméről című kötetébe 41 éves korától tartott előadásainak szövege került. Az előszóban Joachim Bauer azt írja: írásai arra bátorítanak, hogy ne csak akkor szembesüljünk önmagunkkal, ha egy sorscsapás következtében minden lényegtelen az értelmét vesztette, ha „a pénz, a hatalom, a hírnév megkérdőjeleződött” (az idézőjelek Frankl szavaira utalnak), vagy ha mindezeket elveszítettük. Az „önmaga” méltó arra, hogy ne csak akkor forduljunk hozzá, ha az élet már nem hagy nekünk más választást.

Fogolynak lenni egy koncentrációs táborban semmivel össze nem hasonlítható tapasztalat. Ezt azonban Frankl – mint ahogyan világossá teszi számunkra – csak megszorításokkal fogadná el: az úgynevezett teljesen normális életben is vannak olyan helyzetek, amelyek az embertől, a fogolyhoz hasonlóan, egyszer csak sokat vagy talán mindent elvesznek, ami addig lehetővé tette számára, hogy elkerülje a találkozást „önmagával”. Ilyen helyzetbe bárki kerülhet, csak Németországban évente 480 000 új rákbeteget regisztrálnak. A legkülönfélébb sorscsapások, veszteségek, balesetek vagy betegségek törhetnek be hirtelen az életünkbe, amelyek határt szabnak az ember lehetőségeinek, némelykor szigorú korlátok közé kényszerítik. Akkor hogyan tovább? – teszi föl a kérdést az előszó szerzője.

(Címlapkép: Viktor Frankl Institut of America)

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről, Libri, 2020, 148 oldal, 3299 Ft.

FORRÁS: LIBRI KIADÓ

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a közelgő peszách-ról
Zsidó világ
Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol