Botrány vagy valóság? – Mozi és beszélgetés a Bét Sálomban

2019. November 13. / 11:08


Botrány vagy valóság? – Mozi és beszélgetés a Bét Sálomban

Szerző: Kácsor Zsolt

A Gett: The Trial of Viviane Amsalem (Válólevél) című mozifilmet vetítik le az újbudai Bét Sálom zsinagógában november 16-án, szombaton este fél 7-től, majd a film megtekintése után Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik válaszolnak a mai izraeli történettel kapcsolatos kérdésekre.


A válás a zsidó vallás szabályai szerint válólevélhez kötődik, amelyet a férfi ad át a feleségének, vagyis az asszony nem válhat szabaddá a férj beleegyezése nélkül. Az egymondatos történet első pillantásra rendkívül egyszerű, a filmbéli Ansalem házaspár esete azonban meglehetősen különleges. 

A Válólevél című filmben Viviane (Ronit Elkabetz) a Bét Din előtt öt éven keresztül küzd válásáért. De miért ilyen sokáig, ha a férj, Elisha (Simon Abkarian) nem veri feleségét, nem csalja, és maga Viviane se lépett félre. De akkor miért akar a nő válni? És miért tesz meg a férj mindent, hogy ellehetetlenítse felesége válási szándékát, és házasságuk érvényben maradjon?

A kérdésekre mindenki választ kap, aki eljön november 16-án a Bét Sálom zsinagógába este fél hétre. A mozi után Darvas István és Radnóti Zoltán rabbi válaszol a kérdésekre. És a résztvevők nemcsak választ kapnak, hanem zsíros kenyeret is, némi üdítővel. Aki tud, hozzon magával egy üveg kólát vagy valami más kóser üdítőt. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen az e-mail címen lehet: vasa.iren@upcmail.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek