„Behangolták” a Rumbach zsinagógát: világszínvonalú a technika

2020. Október 01. / 16:44


„Behangolták” a Rumbach zsinagógát: világszínvonalú a technika

Szerző: Kácsor Zsolt

A felújított budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tegnap este tartották a hang- és fénytechnikai rendszer műszaki átadását és „finomhangolását”, amihez zenészek is segítséget nyújtottak: fellépett Szalóky Ági, Klein Judit, valamint Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Neumark Zoltán. A résztvevőket Kiss Henriett igazgató tájékoztatta, beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. 


Ez világszínvonalú hangzás – bólintott elismerően Neumark Zoltán zongoraművész, aki a nézőtérről, a süllyeszthető-kiemelhető bima előtt hallgatta Szalóky Ági és a Gryllus testvérek muzsikálását szerda este. A művészt azután szólítottam meg, hogy egy hangos „bravo” kiáltással nyugtázta az előadást, amivel kapcsolatban azt mondta: a tetszésnyilvánítás részint a Gryllus fivéreknek szól, akiket évtizedek óta hallgat nagy örömmel, másrészt a megújult zsinagóga hangtechnikájának. 

klein.jpgKlein Judit énekesnő

Azt hiszem, hogy ha rajta múlik, akkor eléggé gyorsan híre fog menni, hogy a pesti belváros rendezvényterem-kínálata új helyszínnel gazdagodott: Neumark Zoltán ugyanis még a szerda esti behangolás írt egy üzenetet ma a bécsi zsidó főkántornak arról, hogy a megújult Rumbachba el kell jönnie. S nem csak neki, hanem a hazai és nemzetközi zenei élet ismert fellépőinek, s persze a közönségnek is, a fény- és hangtechnika ugyanis valóban elképesztő teljesítményre képes. 

Valamit már lehetett sejteni ebből, amikor a különleges kisugárzású Klein Judit énekesnő fölment a színpadra, és elénekelte az Avinu Malkenu első taktusait: gyönyörűségesen zengett a hatalmas, csarnoknagyságú terem, erősen és tesesen szólt a hang, s szerencsére nem visszhangzott nagyon. Az énekesnőt később újra hallhattuk: Neumark Zoltán kíséretével a második emeleten azon a térben, ahol a leendő rendezvényszalont „énekelte be”.

A hangzásért nagyon megdolgoztak a szakemberek: mint Kiss Henriett elmondta, a kupolás térben korábban hat másodpercen át szólt egy hang, amit a technikai berendezéseknek, eszközöknek és szaktudásnak köszönhetően sikerült három másodpercre levinni. Megtudtuk tőle, hogy a zsinagógában több mint 140 hangszórót helyeztek el, ennek köszönhető, hogy mind a földszinten, mind a karzaton ugyanazt a hangzást fogja kapni a hallgató. Hab a tortán, hogy a kábelköteg-dzsungelt úgy rakták le, hogy nem látszik, vagyis a zsinagógai tér látványát a rendezvénytechnológiai eszközbázis nem rontja. Ráadásul szakrális, vallási események idejére, amikor a koncertekre való hang- és fénytechnika nem szükséges, az összes berendezés leszerelhető és eltüntethető, méghozzá a külön ide tervezett, mobil színpad elemeivel együtt. 

A rendezvényre ellátogatott  Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki azt mondta: különleges alkalom ez a mostani, hiszen a második világháború után hányattatott sorsú zsinagóga újjászületésének pillanatait éljük. Méltatta egyik elődje, Tordai Péter érdemeit abban, hogy a kétezres évek elején a Mazsihisz akkori vezetőjeként tárgyalt a zsinagógának a hitközséghez, a zsidósághoz való visszakerüléséről. Végül is ez vezetett oda, hogy – mint Heisler András fogalmazott – a hitközségnek a magyar kormány támogatásával sikerült eredeti pompájában helyreállítania az épületet az állam által biztosított 3,2 milliárd forintból. 

Címlapkép: Szentgyörgyi Ákos
Videó: Perjéssy Gábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek