A zsidó gasztronómiát és kultúrát ünnepelték Nyíregyházán

2024. Augusztus 29. / 08:36


A zsidó gasztronómiát és kultúrát ünnepelték Nyíregyházán

Augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg a II. Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált a 23. VIDOR Fesztivál programjaként. A gasztrofesztivál célja, hogy a látogatók jobban megismerjék a sokszínű és ősi kultúrát, miközben megkóstolhatták a zsidó konyha különleges ételeit. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény igazi kuriózum, ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik.

Az eseményen részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is, aki beszédében kiemelte, hogy a rendezvény résztvevői nem csupán a zsidó kultúrával, hagyományokkal és szokásokkal ismerkedhetnek meg, hanem a zsidó közösségek történelmével is, hiszen ebben az évben emlékezünk a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára is.

– A zsidó emberek jelentős szerepet töltöttek be a polgárosodó Nyíregyháza életében – mondta a Mazsihisz-elnök. – Elősegítették a gazdasági fellendülést és a legjobb adófizetők között voltak reprezentálva. Több templomot és imahelyet is felépítettek, és egy virágzóan aktív közösséget hoztak létre.

A holokauszt mindezt kettévágta, emlékeztette a jelenlévőket dr. Grósz Andor, és mint ahogy történt ez más vidéki közösségben, Nyíregyházán is elpusztították a zsidó közösség kilencven százalékát.

Ebből a hatalmas veszteségből állt fel a helyi zsidóság.

Vezetőik irányításával a mai napig hathatósan vesznek részt a város életében,  fejlesztik a közösségi infrastruktúrát, rendszeresen megünneplik a zsidó vallás és történelem legjelentősebb napjait, és sikeresen megszólítják a fiatalabb generáció tagjait.

A város önkormányzata, polgármestere és a Mazsihisz vezetésének anyagi hozzájárulásával és támogatásával céljuk a zsinagóga egykori pompájának helyreállítása, és egy új imaterem kialakítása. 

nyireghyáza-gasztro-1.jpg

A vasárnapi esemény célkitűzése, hogy a zsidó gyökerekkel bíró emberek büszkén vállalják és ápolják mind a magyar, mind a zsidó kulturális hátterüket. A tavalyi fesztivál sikerén felbuzdulva a szervezők idén ismét belevágtak az esemény megrendezésébe.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Nyíregyháza kulturális képéhez és történelmének formálásához nagymértékben hozzájárultak a helyi zsidó közösségek. Reméli, hogy a rendezvény még évtizedeken keresztül színesíteni fogja Nyíregyháza Megyei Jogú Város kulturális arculatát.  

Färber György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke elárulta, hogy sokan úgy mennek el a zsinagóga mellett nap mint nap, hogy nem tudják, hogyan is néz ki belülről, holott jelenleg bárki számára látogatható. A gasztrofesztivál kitűnő alkalmat kínált arra, hogy az emberek szélesebb körben megismerjék a Zsinagóga épületét hiszen a gasztronómiai élményeken túl az előző évhez hasonlóan a jelenlévők tárlatvezetésen is részt vehettek.

A rendezvényen részt vett dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető-igazgatója, valamint Fináli Péter, a Mazsihisz elnökének vidéki megbízottja, aki aktívan részt vett a finom lakoma elkészítésében is. Az eseményen ott volt még dr. Róna Iván, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének turisztikai igazgatója is, aki kiemelte a már második alkalommal megrendezésre került rendezvény turisztikai szerepét is. 

nyiregyháza-gasztro-3.jpg

Az esemény kulturális programkínálata Rosenfeld Dániel Imre kántorművész sófárfújásával indult, amelyet zenei kavalkád követett. A Debreceni Zsidó Hitközség kórusa a Zs-Faktor, majd pedig az Ávinu Trió együttes dallamai kápráztatták el a közönséget.

A gasztronómiai kulturális örökséget Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog alapítója tette még vonzóbbá a jelenlévők számára, hiszen a vele folytatott pódiumbeszélgetésben kiemelt szerepet kapott a zsidó konyha hagyománya és a nyírségi zsidó ételek jellegzetességei.

A gasztronómiai ízkavalkádon túl idén is az egyik legnépszerűbb program a Kérdezd a rabbit! című interaktív beszélgetés volt, ahol a résztvevők szabadon kérdezhettek Fináli Gábortól a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbijától vallásról, szokásokról, kultúráról, hagyományokról és a zsidó mindennapokról.

A nyíregyházi zsinagóga volt a fesztivál szíve, amelyet megtöltött a belépő emberek zsongása. A vezetés során a résztvevők megismerhették a zsinagógák szerepének jelentőségét a zsidó kultúrában, valamint a város zsidó közösségének történetéről is hallhattak.

nyiregyháza-gasztro-2.jpg

A zsinagóga előtti kis téren egy Izraelről szóló kiállítás képeit tekinthették meg. A közelmúlt konfliktusai előtti életet bemutató tárlat egy gazdag történelemmel és vibráló kultúrával rendelkező országot mutattak be.

A színes programkavalkád kiállítással, zsidó folklór előadásokkal, interaktív tárlatvezetéssel, interjúkkal és gasztronómiai élményekkel hozta még közelebb Nyíregyháza és a térség lakosságát a zsidó kultúrához.

A fesztivál fénypontja természetesen maguk az ételek voltak. A látogatók igazi gasztronómiai utazáson vehettek részt, ahol a jól ismert fogások mellett, mint amilyen a sólet, igazi különlegességeket is kipróbáltak, például az „izraeli lecsóként” népszerű saksukát, valamint a falafelt és a humuszt is.

A főételek mellett a vendégek olyan ikonikus zsidó desszerteket is megkóstolhattak, mint a flódni és a Hámán-táska. Minden egyes falat a történelem egy-egy darabkáját idézte fel, így a résztvevők megízlelhették egy évszázados kulináris hagyomány örökségét.

A gasztronómiai kínálaton túl a fesztivál résztvevői a zsidó folklórról szóló előadáson a bepillantást nyertek a generációkon át öröklődő eleven történetekbe és hagyományokba.

A nap folyamán a zsidó közösség vezetői és világi szereplői osztották meg tapasztalataikat és tudásukat a hagyományokkal kapcsolatban, ezáltal közelebb hozva az érdeklődőket a zsidó kultúra alapjaihoz.

Fotók: Trifonov Éva / Nyíregyháza.huFotók: Trifonov Éva / Nyíregyháza.hu

A fiatalabb generációk számára, különösen azok számára, akik kevésbé ismerik a zsidó örökségüket, a fesztivál izgalmas bevezetést nyújtott a zsidó életbe. Färber György kifejtette, hogy a szórakozáson és ételeken keresztül történő oktatásra irányuló erőfeszítés elősegíti a nagyobb megértést, sőt az egységet is az embere között.

A rendezvény kulturális és művészeti programjai által részt vállalt a magyar zsidóság örökségének, hagyományainak, értékeinek, szokásainak megélésében, a jövő generációi számára történő továbbörökítésben. A programok segítettek közelebbi képet nyújtani a máig tovább élő és a helyi közösségi életet meghatározó szertartásokról, hagyományokról. A résztvevők beleshettek a hagyomány sűrű függönye mögé és betekintést nyerhettek a mindennapok szokásaiba.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Finnül is megjelent az 1945 és más történetek
Zsidó világ
Közösségi hálaadás volt a Rumbachban a békéért
Megemlékezések
Tájékoztatás a vasárnapi Kozma utcai megemlékezéssel kapcsolatban