A barkochba-játék nevének eredete: egy Pesten kitalált ókori zsidó forradalmár

2019. Március 14. / 00:01


A barkochba-játék nevének eredete: egy Pesten kitalált ókori zsidó forradalmár

Bar Kochba, a Csillag Fiának nevét egy századelős színházi előadás ismertette mega közönséggel, ehhez járult egy Scheiber Sándor szerint tökéletesen alaptalan legenda a Bar Kochba vezette lázadás kivágott nyelvű kémjéről.

A barkohba nevű játékot kizárólag Magyarországon hívják barkohbának, Pesten különösen népszerű volt a 20. század első évtizedeiben és utána sokáig, Vágó István népszerű, Gálvölgyi János emlékezetes paródiája révén az emlékezetben továbbélő műsora is mutatta ezt. Van benne valami. Bizonyára emlékeznek.

Bar Kochba pedig az időszámítás utáni második század első felében szervezett hatalmas felkelést a Római Birodalom ellen, messiási lázadást, amelynek vezetőjét, őt, Rabbi Akiva Messiásnak tartotta. Róla is kiderült, mint a nyomában oly sok ígéretes Messiás-jelöltről, hogy nem volt az. A lázadást leverték, irtózatos bosszút állt a Római Birodalom, a zsidó államiság gondolata majd kétezer éven át pihent. Bár Kochba, a Csillag Fia fontos, de korántsem annyira pozitív szereplője lett a zsidó történelemnek. A rabbinikus zsidóság roppant óvatos volt a messianizmussal szemben, ismerték már és tudták, milyen elsöprő szenvedély, mekkora veszélyeket is rejt.

Aztán egy színmű, a 20. század elején utat talált a pesti színpadra a 20. század első éveiben, az úri közönség megismerhette Bar Kochbát, a Csillag Fiát. A barkochba-játék is terjedőben volt, Karinthy Frigyes például elsőosztályú játékos hírében állt, József Attila pedig Németh Andorral játszott barkohbát, így derítette ki a kérdezője, hogy Szántó Edit öngyilkosságot kísérelt meg, kórházban van.

A flaszter legendát talált, a legenda főszereplője a budapesti nyilvánosságba frissen bevezetett és a jobb körökbe bekerülő Bár Kochba volt, akinek a mese szerint volt egy kéme a római táborban, aki lebukott és kivágták a nyelvét.

A hadititkokat csak úgy lehetett kiszedni belőle, ha rázza a fejét és bólogat, úgyhogy Bár Kochba barkochbázott vele és innen ered a játék neve, a hadvezértől kapta.

Erre Scheiber Sándor szerint a világon semmilyen történeti forrás nem utal, az ókori messiási zsidó háborúról szóló történet valahol Pesten, egy kávéházban születhetett, az utcán, a kabaréban, vagy ki tudja, pontosan hol. Így gyártott a pesti képzelet zsidó történelmet a játékához, így vált Bár Kochba, Izrael hadvezére magyarrá Karinthy és József Attila korában.

A történet, amely igazán megható, elolvasható Scheiber Sándor Folklór és tárgytörténet című többkötetes könyvében.

***

Heisler_kozosseg_Facebook_cover.jpg

Közösség áll mögöttünk

Támogassuk együtt adónk egyházi 1 százalékával a Mazsihiszt, Magyarország legnagyobb lélekszámú, szabad és modern zsidó közösségét! 

TECHNIKAI SZÁM: 0358!


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek