Szélsebesen csökken az antiszemitizmus Malajziában

2020. Augusztus 04. / 14:44


Szélsebesen csökken az antiszemitizmus Malajziában

Az ország hivatalos politikája nyíltan antiszemita, de a tanult, világlátott, liberális középosztály fiatal tagjai, köztük moszlimok és vallási kisebbségiek, nem kérnek a hatalom zsidóellenességéből, Izrael-ellenességéből, szabadon szeretnének élni egy szekuláris, demokratikus államban.

Legalábbis ezt sejteti egy friss kutatás. Az tudható, hogy a többségében moszlim ország, amelynek lakossága azonban majdnem 40%-ban hindu, buddhista vagy keresztény, elenyésző részben más vallású, a legbrutálisabban Izrael-ellenes és antiszemita vezetéssel megvert ország a Földön.

A nacionalista-moszlim teokratikus autokrácia uralta ország sok ezer kilométerre fekszik Izraeltől, mégis mindent, ami nyitott, toleráns, főképpen modern és nemzetközi, egyszóval mindent, ami a liberális demokrácia politikai berendezkedésére emlékeztet és a modernitás bármely más nyugati politikai vívmányára, Izrael jelenti a malajziai rezsim számára. A zsidóellenes uszítás teljesen mindennapos, hétköznapi politikai eszköz, a volt, nemrég leváltott miniszterelnök büszkén tekintette magát antiszemitának.

A Rágalmazás Elleni Liga által támogatott új vizsgálat viszont azt mutatja, hogy korántsem mindenkit győz meg az antiszemita propaganda. Fiatal, iskolázott, középosztálybeli malájok egyre bővülő csoportja tanúsít egyre mélyülő érdeklődést a zsidóság és Izrael iránt, ahogy általában a nyugatos demokratikus államberendezkedés iránt is.

Ők szemben állnak a rezsimmel, részben az összességében igen nagyszámú vallási kisebbségi csoportok tagjaiként, részben olyan moszlimokként, akiket zavar, hogy korrupt politikusok ellenőrzik állami eszközökkel vallásgyakorlatukat, és egyre nagyobb részét teszik ki a maláj társadalomnak, komoly választói csoporttá váltak, számít a véleményük.

A Rágalmazás Elleni Liga szerint még nincs ok elbízni magunkat, de azért látszik, hogy jó folyamatok indultak el. Talán egyszer megszabadulunk az antiszemitizmustól, hiszen olyan könnyű belátni, hogy a zsidók éppen olyanok, mint mindenki más, nem jobbak és nem rosszabbak senkinél a világon.

Címlapkép: Zsidó temető Penang, Malajzia

A The Times of Israel írása alapján. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek