Rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a koronavírus járvány miatt

2020. Október 19. / 16:34


Rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a koronavírus járvány miatt

Rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a koronavírus-világjárvány miatt – írták német lapok hétfőn.

A holokauszttúlélők fokozottan veszélyeztetett csoportot alkotnak, nemcsak magas életkoruk miatt, hanem azért is, mert a náci diktatúra idején elszenvedett üldöztetés révén sokan eleve egészségi gondokkal küszködnek.

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) így különösen súlyosan fenyegeti a soá túlélőit, Németország pedig a világjárvány idején is vállalja a nemzetiszocialista rezsim jogsértései iránti „történelmi felelősségét” – közölte a pénzügyminisztérium.

A tárca a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájával (Claims Conference) kötött megállapodása alapján csaknem 600 millió eurót (220 milliárd forint) különít el. Az alapból fejenként két év alatt 2400 euró utalható ki, mindazok számára, akik eddig csak egyszer kaptak rendkívüli támogatást Németországtól. A jogosultak számát 240 ezerre becsülik.

Németországban továbbra is egyre gyorsabban terjed a SARS-Cov-2. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 4325 fertőződést regisztráltak, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 2467-nek.

A járvány kezdete óta 366 299 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 12-vel 9789-re nőtt. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Mester Tamás BZSH-elnök (1967)
2021. Május 05. / 22:04

Mester Tamás BZSH-elnök (1967)

Zsidó világ
A Maccabi VAC a Szeretetkórháznak: Micsoda gesztus!

Kommentek