Lövöldözés történt egy ausztriai zsinagógánál

2020. November 02. / 21:02


Lövöldözés történt egy ausztriai zsinagógánál

Ma este a legfrissebb hírek szerint lövöldöztek egy bécsi zsinagóga előtt, helyszíni beszámolók alapján magában az épületben nem tartózkodtak az események idején, de az incidensnek állítólag egy halottja és több sebesültje van, egyelőre többet nem tudni. A támadó állítólag robbanómellényt viselt.

A támadás a város Nagy Zsinagógánál történt, a helyi zsidó hitközség azt kéri, hogy a bécsi zsidók ne menjenek most sehova. A hírek szerint nem voltak imádkozók a zsinagógában. 

Helyszíni beszámolók szerint egy a zsinagógát őrző rendőrt meglőttek és súlyosan megsebesült. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt (elkövetőket). 

Ha lesznek további beszámolók, frissítjük cikkünket.

A kan.org.il beszámolója alapján

Az MTI információja: 

A Kronen Zeitung című osztrák lap szerint lövöldözés volt hétfő este egy zsinagógában Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult. Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint többen megsérültek.

A rendőrség ugyancsak megerősítette, hogy lövöldözés volt, de részleteket egyelőre nem közölt. 

A Kronen Zeitung úgy értesült, hogy a támadás a Seitenstettengasse utcában történt. A közeli Schwedenplatzon lövések is eldördültek. A lap szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van.

Frissítés a Maninder.hu beszámolója alapján


Többen meghaltak Bécsben a hétfő este történt terrortámadásokban, a történések éjszaka is folytatódnak. Sebastian Kurz kancellár azt nyilatkozta: nehéz óráit éli most az Osztrák Köztársaság, de soha nem fogja megfélemlíteni őket a terror. 

A rendőrség az este folyamán kérte az embereket, ne posztoljanak több videót a folyamatban lévő eseményekről, melyek az est folyamán a város hat pontján is fellángoltak. Az osztrák belügyminisztérium első hírei szerint többen megsérültek, egy ember pedig azonnal meghalt.

Mint hamar kiderült, nagyszabású terrorakció vette kezdetét Bécsben, több elkövető több helyszínen kezdett lövöldözésbe, az információk még sok esetben ellentmondásosak. 

Oskar Deutch, a bécsi zsidó hitközség elnöke azt mondta a Kurier híroldalnak, hogy a város egyik zsidó intézménye sem sérült meg. A támadás idejekor ugyanis zárva voltak, senki nem tartózkodott bennük, de felszólította a zsidó közösség tagjait, hogy maradjanak távol a helyszíntől. Nem tudta azonban megerősíteni, hogy célpontok voltak-e a lövöldözés során, a rendőrség szerint azonban a támadás egyértelműen a zsidó közösség ellen irányult. Eddigi hírek szerint heten sebesültek meg, és az egyik támadót lelőtték, a másik elmenekült.

Hétfő este 23 órakor megszólalt Sebastian Kurz osztrák kancellár is: elmondta, nehéz óráit éli most az Osztrák Köztársaság, a rendőrök elszántan lépnek fel a terroristákkal szemben. Hangsúlyozta: soha nem fogja megfélemlíteni őket a terror. Kiemelte: az egész ország gondol az áldozatokra, a sérültekre és a hozzátartozóikra, akiknek ő is együttérzését fejezi ki.

Karl Nehammer belügyminiszter kijelentette: a terrortámadás még mindig zajlik.

A rendőrség és a különleges egységek után hétfő éjszaka az osztrák hadsereget is bevetették Bécsben, hogy a támadók utáni hajtóvadászatot és a védelmet egyaránt megerősítsék.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Tüzek, tragédia, ünnepek Izraelben
2021. Május 06. / 11:12

Tüzek, tragédia, ünnepek Izraelben

Kultúra
Emlékmű zenéből – de ki is volt Harold Rubin?

Kommentek