Mától érvényesek a szigorú korlátozások Izraelben

2020. Március 31. / 13:20


Mától érvényesek a szigorú korlátozások Izraelben

Keddtől tilos minden, kétfősnél nagyobb csoportosulás, de ez az egy háztartásban élő családtagokra nem vonatkozik. A jövő héten, a pészach ünnepén sem kereshetik fel egymást a többgenerációs családok, a helyi szokásoktól eltérően külön, egyedül kell ünnepelniük a családoknak. Hasonlóképpen lehet idén megünnepelni a közelgő ramadán böjti hónapot, és ennek a hónapnak a muzulmán ünnepeit is.


Mától léptek érvénybe azok az újabb gyülekezési szigorítások, amelyeket Benjámin Netanjahu ügyvezető kormányfő a helyi televíziókban közvetített beszédében jelentett be tegnap. Tilos minden, kétfősnél nagyobb csoportosulás, de ez az egy háztartásban élő családtagokra nem vonatkozik. Tilos együtt imádkozni a nyílt helyeken is, csak a lehető legszűkebb család jelenlétében tarthatnak esküvőket, és temetéseket is csak legfeljebb húsz ember jelenlétében tarthatnak, nekik is távol kell állniuk egymástól. 

Izraelben mától a mentőszolgálat megkezdte minden, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató ember tesztelését, már nem csak olyanokat fognak megvizsgálni, aki kapcsolatba került valakivel, akiről kiderült, hogy elkapta a Covid-19 betegséget – értesült a tizenhármas kereskedelmi televízió. Itamár Grotto, az egészségügyi minisztérium igazgatóhelyettese a helyi közszolgálati rádióban hétfőn azt nyilatkozta, hogy a pészachi ünnepek után, április végén meg lehet majd kezdeni a kijárási tilalom fokozatos oldását, amennyiben a járvány végét jelzik az adatok. A bezárt iskolákat várhatóan csak az utolsó lépések egyikében fogják megnyitni, és ezért nem valószínű, hogy ez megtörténhet az idei tanév hivatalos zárásáig júniusban, vagyis lehet, hogy ebben a tanévben már nem fog újraindulni az oktatás.

A kormányzat tegnap gazdasági segélycsomagot is bejelentett.  Az izraeli gazdaság tizenöt százalékra – elsősorban a létfontosságú élelem- és gyógyszerellátásra, valamint az egészségügyre – fog korlátozódni.  A nagyszabású, 80 milliárd sékeles (mintegy 7600 milliárd forintos) gazdasági segélycsomagot az új kormány létrejötte után leköszönő pénzügyminiszter, Móse Kahlon  ismertette. A pénzből tízmilliárd sékelt (mintegy 950 milliárd forintot) juttatnak az egészségügynek a koronavírus-járvány okozta rendkívüli kiadásokra, új lélegeztetőgépek, valamint a szükséges eszközök beszerzésére. A pénz egy része a közel egymillió, munkanélkülivé vált izraeli segélyezését fedezi, és jelentős összegekkel, valamint a helyi adók időleges eltörlésével támogatják a bajba került vállalkozásokat. Öt évre szóló kedvezményes állami kölcsönökkel is segíteni fogják a gazdasági talpra állást, melyeknek törlesztését csak egy év múlva kell megkezdeni, és melyek első évre szóló kamatait az állam magára vállalja.

(MTI)

(Címlapkép: Gerd Altman/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek