Koronavírusos? Az izraeli okostelefonos app megmondja

2021. Május 04. / 09:05


Koronavírusos? Az izraeli okostelefonos app megmondja

Egyre közelebb a szélesebb körű gyakorlati bemutatkozáshoz egy izraeli startup vállalkozás, a Vocalis Health nevű cég mesterséges intelligenciával működő, különleges hangfelismerő rendszere, amely  már a beszédük alapján kiszűrheti a koronavírussal fertőzötteket.

A Vocalis Health nevű, 2019-ben alapított izraeli startup cég olyan rendszert fejleszt, amely a beszéd során képzett hangok változását használná a diagnózis felállítására – írja a HVG online kiadása

Az izraeli cég az elmúlt év során rengeteg adatot gyűjtött az emberek hangjával kapcsolatban. Algoritmusuk 512 jellemzőt von ki egy-egy hangmintából, és ebből képet – úgynevezett spektrogramot – készít. Ezzel tudja diagnosztizálni a lehetséges betegségeket, összehasonlítva a rögzített hangmintát a „beteg” hangmintával. Ez utóbbit klinikai vizsgálatok során rögzítették.

A Vocalis Health szoftveres termékéhez, a VocalisCheck nevű apphoz okostelefonokon vagy más eszözökön keresztül lehet hozzáférni. Az alkalmazás mögött búvó mesterséges intelligencia egyébként nem Covid-specifikus: azonosítani tudja különféle betegségekben szenvedő betegek hangjellemzőit anélkül, hogy a páciensnek kórházba kellene mennie. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható, az izraeli startup vállalkozás honlapját pedig itt találják. 

(Címlapkép: vocalishealth.com)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek