Horogkereszteket mázoltak a New York-i városházára és a Wall Street bikaszobrára

2021. December 19. / 17:50


Horogkereszteket mázoltak a New York-i városházára és a Wall Street bikaszobrára

Horogkereszteket mázoltak több New York-i látványosság, így egyebek között a városháza és a világhíres, Wall Street-i támadó bika szobrára – jelentette a napokban több amerikai médium is.

A tettesről videófelvétel készült, a helyi rendőrség nyomozást indított, illetve körözést adott ki.

A New York-i városi rendőrség szerint az elmúlt két hétben Manhattanben legalább három hasonló vandalizmus történt. A rendőrök feltételezése szerint valamennyi ugyanahhoz a személyhez köthető. A hatóságok most a lakosság közreműködését kérik az elkövető pontos azonosításához. A biztonsági kamerák felvételei szerint fehér bőrű, bicegő férfi a tettes.

A gyűlöletkeltő vandalizmust vezető tisztségviselők, köztük New York város demokrata párti polgármestere, illetve New York állam szintén demokrata párti kormányzója is hevesen bírálta, elítélte.

December 3-án az elkövető három szvasztikát rajzolt egy belvárosi építkezési területen, december 13-án pedig ugyanazt a férfit egy térfigyelő kamera lencsevégre kapta, amint az antiszemitizmus egyik szimbólumát egy oszlopra mázolja a New York-i városháza metróállomásának közelében, majd elmenekül a helyszínről. December 14-én a férfi a Wall Street bronz bikaszobrára festett horogkeresztet, de ezúttal is kereket oldott.

A városi rendőrség gyűlöletbűncselekményekben illetékes különleges nyomozói csoportja indított vizsgálatot az ügyben.

Twitter-üzenetében Bill de Blasio polgármester ígéretet tett a bűnöző felelősségre vonására. „Ez bárhol felháborodást keltene városunkban, de különösen émelyítő, hogy éppen annál az épületnél történik, ahol az emberek érdekében dolgoznak” – írta.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója közleményben ítélte el a vandalizmust. „Elképesztőnek és undorítónak tartom, hogy horogkeresztet mázoltak a Brooklyn Bridge – City Hall metróállomás falára. New York utcáin senkinek sem szabadna félnie a gyűlölettől, az elvakultságtól és az antiszemitizmustól” – húzta alá.

„A zsidó vallású New York-iak elleni támadás, mindannyiunk elleni támadás. Amennyiben egyetlen gyűlöletbűncselekményt is elkövetsz, úgy húszmillió New York-ival kerülsz szembe. Egységesek vagyunk annak kimondásában, hogy a gyűlöletkeltésnek nincs helye New Yorkban” – fogalmazott Hochul. Egyben közölte, hogy utasítást New York állam rendőrségének, hogy nyújtson segítséget a nyomozásban.

A New York-i rendvédelmi hatóságok szerint a gyűlöletbűncselekmények aránya jelentősen, 91,6 százalékkal megugrott a tavalyi évhez képest. Ugyanakkor az egyéb erőszakos bűncselekmények száma is meredeken emelkedik. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek