Emlékműterv az I. világháború zsidó katonáinak tiszteletére Magyarországon

2021. Március 09. / 09:28


Emlékműterv az I. világháború zsidó katonáinak tiszteletére Magyarországon

Szerző: Kácsor Zsolt

Emlékművet szeretne állíttatni Magyarországon a Floridában élő Jerry Klinger, az Amerikai Zsidó Történelmi Emlékezet Társasága (Jewish American Society for Historic Preservation) elnöke  az I. világháborúban szolgált osztrák-magyar zsidó katonák tiszteletére. A tervek szerint az alkotás létrehozásában közreműködik majd az ismert izraeli szobrász, Sam Philipe. Jerry Klingert a Mazsihisz.hu kérdezte.


– Anyagilag szeretném támogatni az I. világháborúban szolgált osztrák-magyar zsidó katonák emlékére és tiszteletére készülő emlékművet – mondta a Mazsihisz.hu érdeklődésére Jerry Klinger, az Amerikai Zsidó Történelmi Emlékezet Társasága elnöke (Jewish American Society for Historic Preservation – www.JASHP.org). 

Head Pict-1.jpgJerry Klinger

Jerry Klinger az Egyesült Államokban és másik nyolc országban is tagja különböző filantróp szervezeteknek. Az általa alapított és vezetett társaságnak ez a mottója: „Csak akkor formálhatjuk a jövőnket, ha emlékezünk a múltra”. E mottó jegyében negyven USA-tagállamban és négy más országban hoztak létre magyarázó projekteket a zsidóság szerepéről, amire szerinte igencsak szükség van a világszerte újból és mindig felbukkanó zsidógyűlölet miatt.

A közép-kelet-európai kötődéséről Klinger elmondta: családja a burgenlandi Kobersdorfból származik, nagyapja az I. világháborús olasz fronton szolgált, egy másod-nagybátyja szintén. 

– Nagyapám az osztrák-magyar hadsereg hű katonája volt, igazi hazafi. Másod-nagybátyám, Rudolf Klinger pedig elesett az olasz fronton a magyar haderő kötelékében. Az emlékállítást és az antiszemitizmus elleni küzdelmet kettős kötelességemnek érzem. Az antiszemiták annak idején azzal vádolták a zsidóságot, hogy hátba támadták a magyarokat, a zsidók megbízhatatlanok és nem lojálisak az országhoz. Ezek az elméletek csak tovább fokozták a szélsőségesek és a nácik zsidógyűlölő őrületét – fogalmazott Jerry Klinger. – Mindenhol terjesztik ezt az ocsmány, zsidóellenes nézetet, Magyarországon, az Egyesült Államokban, szerte a világon, azonban az emlékmű és maga a magyar zsidó közösség megfelelően tudna ezekre reagálni.

Jerry Klinger hangsúlyozta: manapság is táptalajra lel a gyalázatos, hazug állítás, miszerint  a zsidók nem voltak jó hazafiak és most sem azok, nem elég lojális állampolgárok, akikknem elég jól szolgálták hazájukat a sorsfordító időkben.  A vádlók addig ismételgették ezt a gyalázatosságot, amíg egyre többen elhitték az I. világháború után, hogy Magyarország és a Központi Hatalmak vereségét a zsidók okozták, akik „hátba szúrták” az országokat. Ez a hazugság az oka annak, hogy ma sem ismerik el, közel 320.000 magyar zsidó szolgált az I. világháborúban. Az ő tiszteletükre, az önfeláldozó magyar zsidók tiszteletére még nem emeltek emlékművet. 

Az elnök úgy véli: kulcsfontosságú a magyarországi helyszín jó megválasztása, hiszen az emlékművet feltűnő helyen kell létrehozni, amelyet sokan fel tudnak keresni. Az emlékmű a magyar zsidó közösség és az egész magyar társadalom válasza lehet a zsidógyűlölő eszmékre.

S hogy milyen példa lebeg a szeme előtt? Az elismert  jeruzsálemi művész, Sam Philipe szobrász egyik izraeli alkotása, amely a Bajtársi Emlékmű nevet viseli. A szobrász az Amerikai Zsidó Történelmi Emlékezet Társasága izraeli képviselője. Mint Jerry Klinger fogalmazott: Sam egyedülálló szobrot alkotott, amely a jeruzsálemi Scopus-hegyen áll.  

unnamed.jpg

A szobrász szerint – aki a Mazsihisz.hu érdeklődésére megerősítette, hogy örömmel venne részt a magyarországi projektben – az izraeli emlékmű megfelelő minta lenne egy első világháborús alkotáshoz, amelyen az osztrák-magyar katonai egyenruhát Dávid-csillaggal is ellátnák a zsidó katonk tiszteletére.

Klinger magára vállalja a szobor elkészítésének és szállításának költségét, de ahhoz, hogy az alkotás Magyarországon elfoglalhassa méltó helyét, további magyarországi támogatókra van szüksége, hogy mindez megvalósulhasson. A Mazsihisz.hu vállalja, hogy érdeklődés esetén közvetít a leendő támogatók és Jerry Klinger között!

A cikk elkészítésében közreműködött Dési Tamás.

(Címlapkép: zsidó katonák az I. világháborúban)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek