A főváros felújítja a Cipők a Duna parton emlékművet

2020. Augusztus 24. / 12:55


A főváros felújítja a Cipők a Duna parton emlékművet

Szerző: Kácsor Zsolt

Egy önkormányzati kötbér befizetéséből keletkező, mintegy 15 millió forintos bevétel egy részét a Fővárosi Közgyűlés arra kívánja fordítani, hogy felújíttassa a  Cipők a Duna parton című emlékművet. A javaslatot Budapest főváros önkormányzata ezen a héten csütörtökön, augusztus 27-én tárgyalja, a napirendi pont előterjesztője Karácsony Gergely főpolgármester.


A József nádor-emlékmű ideiglenes elbontásához, felújításához, valamint eredeti helyére történő visszaállításához kapcsolódóan 15 millió 744 ezer forint önkormányzati kötbér bevétele keletkezett a fővárosi önkormányzatnak. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztésében augusztus 27-én, csütörtökön arról dönt a fővárosi közgyűlés, hogy ezt  a pénzt szoborfelújításokra költik.

A közgyűlés napirendjén a 19. pontként szereplő javaslat szerint  a négy különböző állapotú, anyagú, stílusú köztéri alkotás megújítására mintegy 8 millió forintot szánnak. A felújítandó alkotások között van Jan Togay-Pauer Gyula: Cipők a Duna-parton című, 2005-ös emlékműve. A hiányos elemek pótlására szerzői jogon kért árajánlat alapján a felújítás tervezett költsége: 2,2 millió forint. A másik három felújítandó mű: Janzer Frigyes: Diszkút (1987);  Szekeres Károly: Porcelán térforma (1984); Matzon Frigyes: Fókapár (1964). 

Mint az előterjesztés fogalmaz, ezek az alkotások ki vannak téve mind az időjárás hatásainak, mind az emberek által elkövetett rongálásoknak. A szobrok felújítása, javítása, pótlása nem halasztható tovább. 

Budapest területén a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában mintegy  ezer szobor található, a törvény szerint a köztéri szobrok fenntartása, gondozása, állapotuk megóvása és felújítása Budapest önkormányzatának kötelezettsége.

(Címlapkép: welovebudapest.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
PészahFeszt 5784 / 2024
2024. Március 29. / 08:55

PészahFeszt 5784 / 2024

Zsidó világ
Binjomin rabbi: Négy szabály a helyes beszédért