Izraeli cégek a rohamosan fejlődő drónelhárítás éllovasai

2019. December 14. / 18:01


Izraeli cégek a rohamosan fejlődő drónelhárítás éllovasai

A drónok térnyerésével párhuzamosan megjelent egy másik, hasonlóan dinamikusan növekvő iparág, amely a távirányítással működő repülő tárgyak semlegesítését célozza, hiszen a drónok egyre nagyobb gondot okoznak a katonai és civil légi közlekedésben. Az üzletág vezető cégei között több izraeli társaságot találni.


Egyre több vállalat, államilag működtetett katonai cég vagy civil startup társaság lát fantáziát a drónok elleni védekezésben, ami  egyre fontosabb üzletág lett. Az angliai Gatwik repülőteret több alkalommal is megbénították, legutóbb a légi közlekedés 36 óráig szünetelt drónok miatt, sőt, 2018 augusztusában egy katonai felvonuláson egy repülő tárgy robbant fel Nicolás Maduro venezuelai elnök közvetlen környezetében. Gyakran használnak az Iszlám Állam terroristái is légi és szárazföldi drónokat, hogy azokkal juttassák célba a katonák és a civilek ellen készített bombáikat.

A drónelhárítással foglalkozó „anti-drón” cégek szolgáltatásai iránt évente 20-30 százalékkal növekszik a kereslet, számos startup kamatoztatja a védelmi megrendelések során szerzett tudását a polgári ágazatokban is. Becslések szerint öt éven belül ez 5 milliárd dolláros piac lesz.

dr2.jpgFotó: Jack Guez/AFP via Getty Images

A technológia egyik éllovasa az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer fejlesztője, az Israel Aerospace Industries (IAI) repülőgyártó. A cég Popstar néven futó drónelhárító rendszerét külföldi államoknak értékesíti, amelyek katonai bázisok vagy stratégiai létesítmények, mint például atomerőművek közelébe telepítik, és egyre több repülőtér is érdeklődik a technológiai iránt. 

De kisebb cégek is kezdenek belépni a piacra. Ilyen a szintén izraeli Vorpal, amely azzal újított, hogy összeállított egy listát az összes, kereskedelmi forgalomba került drón 95 százalékáról a rádiójeleik szerint, a listát az ügyfelek meg is vásárolhatják, így be tudják azonosítani az őket zavaró repülő tárgyakat. Avner Turniansky, a Vorpal stratégiai elnökhelyettese azt mondta: nincs olyan civil technológia, amely száz százalékos védelmet jelentene minden egyes dróntípus ellen. De a cég új fejlesztései egyre jobb hatékonyságot tesznek lehetővé. Ilyen a VigilAir nevű rendszerük, amelyet azokra a zajos, nagyvárosi környezetre fejlesztettek ki, ahol a magas épületek és a magas zajszint elrejti a drónok rádiójeleit. 

A társaság egyébként nem csak az egyes drónok elhárítására kínál megoldást, hanem a tulajdonosaik, a működtetőik bemérésére is. Ez az információ sokszor fontosabb, mint magának a drónnak a bemérése, hiszen például egy reptér közelében nem sokat ér egyetlen drón „kilövése”, ha az üzemeltetője egyszerre többet is röptet. Ilyen esetben érdemes a működtetőt lokalizálni.

(Címlapkép: Bertrand Guay/AFP via Getty Images)

Forrás: The GuardianHíradó.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek