Hála az égnek: az esővíztől újra megtelt az ókori mikve Jeruzsálemben, és úgy néz ki, mint régen

2020. Január 14. / 10:56


Hála az égnek: az esővíztől újra megtelt az ókori mikve Jeruzsálemben, és úgy néz ki, mint régen

Az egykori jeruzsálemi Szentélyhez igyekvő zsidó zarándokok használták azt az ókori rituális fürdőt, amely az elmúlt napok kitartó esőzéseinek hatására teljesen megtelt vízzel, és éppen úgy néz ki, ahogyan több ezer éve az ősök láthatták. Egyszer még turistalátványosság lesz belőle.


Ókori zsidó zarándokok ezrei és tízezrei merítkezhettek meg egykor abban a mikvében, amelynek maradványait mintegy 35 éve tárták föl Jeruzsálem déli részén, a Pátriárka útjának (Derech HaAvot) nevezett út mentén. Assaf Brezis, a Gush Etzion ATV igazgatója elmondta: az elmúlt napokban annyi eső esett, hogy a mikve megtelt, és „újra használatra kész”. Habár a térség jelenleg katonai ellenőrzés alatt áll, és a fürdőt még nem sikerült teljesen renoválni, Brezis elragadtatottan mesél a bibliai levegőt árasztó helyről, amely minden bizonnyal elvarázsolná a zsidókat és a keresztényeket is.

mikve.jpg(Fotó: BIN.com)

Assaf Brezisnek az az álma, hogy egyszer turista attrakcióvá fejleszti a mikvét, és olyan tökéletesen rendbe teszi, hogy éppen úgy nézzen ki, mint két ezer éve. Az igazgató cége jelenleg is szállít utazókat a környékre, hogy bemutassa nekik a bibliai környezetet és megismertesse őket a mikve jelentőségével. 

(A BIN.com cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek