Borzalmas tragédia Izraelben – osztozunk a gyászban

2021. Április 30. / 08:40


Borzalmas tragédia Izraelben – osztozunk a gyászban

A Simon Bár Jocháj sírjánál Lag Baómerkor tartott hagyományos ünneplés ezúttal rettenetes tragédiával végződött Izraelben: az eddigi adatok szerint 44-en meghaltak, legkevesebben 150-en megsérültek. Arról egyelőre ellentmondásosak a hírek, hogy mi okozta a tegnap esti katasztrófát, a rendőrség nyomozást indított.

A modern zsidó állam egyik legsúlyosabb tragédiájával végződött a tegnap esti Lag Baómer ünnepség a Meron hegyen, Simon Bár Jocháj rabbi sírjánál.  A tragédia előtt készült videón látható, hogy több tízezeren táncoltak és ugráltak a lelátón. A hatalmas összejövetel – amely a koronavírus-járvány kitörése óta a legnagyobb volt Izraelben – eleve félelmeket váltott ki, a nagy tömeg miatt a rendőrség közölte, hogy nem tudják érvényesíteni a koronavírus korlátozásokat a helyszínen – írja az izraeli Új Kelet.

A szörnyű katasztrófa okáról ellentmondásos információk jelentek meg a médiában. Az első jelentések szerint egy lelátó bedőlt az egyik koncerten, amin mintegy 100 ezren vettek részt. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint azonban a tragédiát nem a sérült lelátó, hanem a túlzsúfoltság okozta. Egy rendőrtiszt szerint egy koncert több tucat résztvevője „megcsúszott”, és a többiekre zuhanva további domino hatást váltott ki, az Izraeli Védelmi Erők elit 669-es mentőcsoportja viszont azt állította, hogy egy tető omlott be.

Zaki Heller, a Magen David szóvivője a ynet híroldalnak azt nyilatkozta: a haláleseteket a rendkívüli túlzsúfoltság okozta. „A mentőcsoportokat az egyik koncertre hívták Bár Jocháj sírja közelébe, ahol egy épület közelében szörnyű tülekedés volt. Több tucat ember csapdába esett egy közeli állványon, és időbe tellett, amíg kimenekítették őket” – mondta Heller.

A The Jerusalem Post értesülései szerint a 44 halálos áldozat közül a legtöbben a jeruzsálemi Toldot Aharon haszid közösség tagjai voltak. A sebesülteket a cfáti Ziv, a nahariai Galilea, a haifai Rambam, a tibériási Poria illetve a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórházakba szállították. A JP azt írja: a sebesültek közül 6-an kritikus, 18-an súlyos állapotban vannak.

Izrael askenázi főrabbija, aki az incidens idején az egyik színpadon volt, ott maradt más vezető rabbikkal együtt, és zsoltárokat mondott a sebesültekért.

Reuven Rivlin elnök azt írta, hogy nagy megrázkódtatással figyelte a fejleményeket, és imádkozik a sérültekért, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig  „szörnyű katasztrófának” nevezte az esetet, mondván, „mindenki a sérültek felépüléséért imádkozik”, és támogatásáról biztosította a helyszínen lévő mentőmunkásokat.

A kormány 300 buszt küldött a helyszínre az emberek gyorsabb elszállítása érdekében, a rendőrség pedig nyomozást indított a tragédia okainak kivizsgálására.

Forrás: Új KeletThe Jerusalem Post. Címkapkép: Reuters

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mély megrendüléssel osztozik hittestvéreink gyászában. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Összeérő mesék – Darvasi László író a Bálint Házban
Mazsihisz hírek
Heisler András: Köszönjük a szegedi hazafiak kiállását!