Micsoda üzlet: 590 milliárd forintért kelt el egy három éves izraeli start up cég

2019. December 17. / 09:35


Micsoda üzlet: 590 milliárd forintért kelt el egy három éves izraeli start up cég

A világ vezető mikroprocesszor-gyártó vállalata, az Intel tegnap bejelentette, hogy kétmilliárd dollárért (közel hatszázmilliárd forintért) megveszi a 2016-ban alapított Habana Labs nevű, izraeli technológiai start up céget, amelynek szakterülete a mesterséges intelligenciát vezérlő mikrochipek fejlesztése. 


A Habana Labsot 2016-ban alapította David Dahan és Ran Haluc. A vállalkozás a mesterséges intelligencia segítségével a chipek adatfeldolgozási teljesítményét növeli, s csökkenti energiafogyasztásukat, valamint előállításuk költségeit.  A start up cég Izraelben (Tel-Avivban és Cezáreában), az Egyesült Államokban (San Joséban), Kínában (Pekingben) és Lengyelországban (Gdanskban) is működtet helyi egységeket. Világszerte százötven embernek ad munkát.

A Globes nevű gazdasági szaklap tegnap jelentette, hogy  az Intel kétmilliárd dollárért (közel háromszázmilliárd forintért) veszi meg a start up céget. A Habana továbbra is Izraelben marad független üzleti egységként az eddigi vezetéssel, és úgynevezett programozható mélytanulás-gyorsítókat fog fejleszteni az adatbázisok számára. A 13-as kereskedelmi televízió hétfő esti híradása szerint hatvan százalékban a vállalkozás alapítói és dolgozói birtokolják a cég részvényeit, és mindannyian jelentős pénzösszegre számíthatnak a sikeres üzletből.  Avigdor Willenz, a Habana elnöke az Intel vezető üzleti tanácsadója lesz.   

A két cég együttműködésének új szervezeti modellje hozzáférést biztosít a Habana számára az Intel mesterségesintelligencia-kapacitásaihoz, a szoftverekhez, algoritmusokhoz és kutatásokhoz, ami lendületet adhat a Habanának a termékfejlesztésben.

Izraelben az Intel chipgyártó vállalat a magánszektor legnagyobb munkáltatója, gyárai és fejlesztési központjai vannak, s néhány évvel ezelőtt több mint 15 milliárd dollárért (közel 4500 milliárd forintért) megvásárolta a Mobileye nevű izraeli közlekedéstechnológiai high-tech vállalatot is.

Forrás: Profitline.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek