Katonai hajót neveztek el egy zsidó polgárjogi aktivistáról Amerikában

2021. November 10. / 16:00


Katonai hajót neveztek el egy zsidó polgárjogi aktivistáról Amerikában

Harvey Milk (1930-1978) volt haditengerésztiszt San Francisco városi tanácsának egyik elöljárója volt, akinek politikai küzdelme és tragikus halála nagyban befolyásolta Kalifornia állam és az Egyesült Államok politikusait, a polgárjogi törvényhozást és az amerikai LMBTQ közösség jogi helyzetét – írja a Szombat. Most róla nevezték el az USA egyik katonai szállítóhajóját.


Harvey Milk 1930-ban született egy tehetős és vallásos litvák családban New York állam Woodmere városában. A konzervatív republikánus Milk családé volt a városka áruháza, nagyapja alapította a zsinagógát is. (Litvákoknak nevezik azokat a főként Litvániából származó zsidókat akik litvák dialektussal beszélnek jiddisül.)

Milk 1951-ben diplomázozz, majd haditengerész lett, a USS Kittiware nevű tengeralattjáróra osztották be. Hamarosan tiszti rangot kapott és a koreai háború befejezése után a kaliforniai San Diego haditengerészeti támaszponton katonai búvároktatóként folytatta szolgálatát. 1955-ben elöljárói megtudták, hogy meleg, így Milket érdemei elismerése mellett leszerelték. 

Milk-belyeg-1.jpgA Milkről 2014-ben kibocsátott bélyeg

A férfi 1972-ben, 42 évesen költözött San Franciscóba, ahol vállalkozást indított és beszállt a városi politikába: 1977-ben San Francisco első, nyíltan meleg elöljárójává választják a városi tanácsban. 1978-ban Dan White, egy 32 éves volt rendőr és tűzoltó elhatározta, hogy leszámol a város vezetésével: behatolt a városházára és lelőtte a polgármestert, majd Milket is. 

A városházán történt gyilkosságok és az azt követő bírósági tárgyalás megrázta egész Amerikát. San Franciscóban tüntetések és véres zavargások törtek ki, a feldühödött tüntetők megrohamozták a Városházát is. White ügyvédei a tárgyaláson pillanatnyi elmezavarral védekeztek. A vádlott étrendje gyorsételekből állt és magas cukortartalmú süteményt fogyasztott, amelyek – úgymond – megbontották kémiai egyensúlyát, ezért követte el a gyilkosságokat. Hét év börtönre ítélték, öt év után szabadult, majd öngyilkos lett. A magyar zsidó származású amerikai pszichológus professzor, Thomas Szasz (Szász Tamás) az amerikai igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a bírósági tárgyalást és az ítéletet.

Harvey Milk ugyan nem volt vallásos, de büszke volt zsidó származására. Jól beszélt jiddisül. Kritizálta azokat a rabbikat, akik felléptek a homoszexualitás ellen, de üzletében büszkén kiakasztotta Bár Micvó fotóját. Minden évben legendás pészachi vacsorát főzött barátai számára. 

Néhány napja San Diego kikötőjében vezető politikusok adóztak emléke előtt, amikor vízre bocsájtották a róla elnevezett hatalmas katonai szállítóhajót.

A Szombat teljes cikke itt olvasható. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek