Itt a válaszunk Hitlernek: kissé megkésett bar micvó 91 évesen

2019. November 26. / 15:32


Itt a válaszunk Hitlernek: kissé megkésett bar micvó 91 évesen

A magyar gyökerekkel rendelkező Andor Stern az egyetlen brazíliai születésű holokauszttúlélő, de nem csak emiatt különleges, hanem azért is, mert a napokban volt a bar micvója. Kissé megkésve, az igaz, hiszen már 91 éves. De sosem késő az, ami fontos.


A 91 éves Andor Stern a kelleténél többet, 78 évet várt arra, hogy bar micvó legyen, de legalább megcsinálta! Az egyetlen brazíliai születésű holokauszttúlélő számára rendezett ünnepséget Sao Paulo legrégebbi zsinagógájában, a Kehilat Israelben rendezték, méghozzá 81 évvel a nácik hírhedt Kristályéjszakája után. Erről Toive Weitman rabbi – aki Stern bar micvó szertartását vezette – azt mondta: „ez a mi válaszunk Hitlernek és a többi nácinak, akik nem csak fizikailag akarták elpusztítani a zsidóságot, de szellemi értelemben is. Megbuktak. De Andor Stern itt van, visszatalált a zsidó lényegiséghez, és a családjával együtt ünnepel”. 

holo2.jpgAndor Stern

A most már aggastyánkorú férfi 1928-ban született, s mindössze 3 éves volt, amikor az apját – aki egy multicégnél dolgozott – Indiába helyezték át. Innen került át a család 1936-ban Magyarországra, ahol Sternék nagyszülei éltek, s innen deportálták őket Aushwitzba. Andor Stern 13 hónapot töltött  a haláltáborban, ahol anyját és nagyszüleit megölték. Ma is tisztán emlékszik rá, hogy édesanyját 1944. október 6-án pusztították el, mint fogalmazott, látta őt a kéményfüstben elszállni. Stern 1945. május 1-én szabadult föl 17 évesen és 28 kilósan.

1948-ban tért vissza szülőhazájába, ahol megnősült. Öt gyermeke, kilenc unokája, és olyan sok dédunokája van, hogy az ő számukat már nem is tudja. S hogyan tekint vissza az átélt borzalmakra? Erről azt nyilazkozta: „egyszer egy pszichiáter azt mondta nekem, hogy az olyan ember, mint én, aki megjárta a háborút és a lágert, az sosem lesz teljes egész, s örökre a koncentrációs táborban marad. Velem nem így történt, én magam mögött hagytam Auschwitzot. Szerencsém volt. Nem vagyok hős, sőt, mindannak dacára, ami történt, hálát adok mindenért, amit megéltem”.   

(A Jta.org cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek