Francia főrabbi: Az nem lehet válasz, hogy nem tehetünk semmit

2021. Április 26. / 13:58


Francia főrabbi: Az nem lehet válasz, hogy nem tehetünk semmit

Mintegy 25 ezren tüntettek tegnap Franciaországban azt követelve, hogy vonják felelősségre a 2017-ben meggyilkolt Sarah Halimi gyilkosát. Az akkor 65 éves zsidó asszonyt bizonyítható módon antiszemita indulatból ölte meg egy iszlamista férfi, aki a bíróság szerint azért nem vonható felelősségre, mivel a gyilkosság elkövetésekor drog hatása alatt állt. A francia főrabbi szerint ez elfogadhatatlan.

Sarah Halimi vallásos zsidó asszony volt, akit a szomszédja, az iszlámista Kobili Traore ölt meg 2017-ben: a férfi megtámadta az áldozatot, majd ledobta egy erkélyről. A bíróság 2019-ben úgy döntött, hogy a tettes – mivel kábítószer hatása alatt állt a bűncselekmény elkövetésekor – nem volt beszámítható, így nem vonható felelősségre. Ezt az ítéletet erősítette meg most áprilisban a francia semmítőszék is. 

A döntés óriási indulatokat keltett Franciaországban, ahol tegnap mintegy 25 ezren vonultak utcára igazságot követelve Sarah Haliminek. A tüntetésen ott volt Haïm Korsia franciaországi főrabbi, akit a France Info rádió kérdezett az ügyről. 

A riporter kérdésére, miszerint ez a megmozdulást az igazságszolgáltatás ellen szervezték-e, a főrabbi azt válaszolt: nem, hanem az igazságszolgáltatásért, a testvériségért, azért, hogy az igazságszolgáltatás legyen érthető és elfogadható a társadalom, a nemzet egésze számára. Az interjúban Haïm Korsia azzal érvelt: elfogadható, ha az értelmileg valóban nem beszámítható embereket nem ítélik el, de ebben az esetben nem erről van szó. 

Mint mondta: Sarah Halimi gyilkosa azzal szerzett beszámíthatatlansági „menlevelet”, hogy drogozott, és ez elfogadhatatlan. Hozzátette: az nem válasz az igazságszolgáltatás részéről, hogy nem lehet semmit tenni, szerinte egy ilyen válasszal nem lehet a társadalom elé állni.

Az indulatok súlyát érzékelve  Emmanuel Macron köztársasági elnök ígéretet tett arra, hogy törvénymódosítást kezdeményez az ügy hatására. 

A France Info cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre
2021. Június 02. / 17:00

Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre

Kommentek