Adalék a Pfizer-vakcinához, avagy mártírjaink élő emlékezete

2021. Január 13. / 12:01


Adalék a Pfizer-vakcinához, avagy mártírjaink élő emlékezete

Hogy miért lehet Izrael azon első országok egyike, amely hatalmas mennyiségben vásárolhatott a Pfizer nevű multicég koronavírus-elleni oltónyagából? Mi köze van a zsidóságnak, azaon belül a holokauszt görög áldozatainak a 2020-21-es vírusjárvány kezeléséhez? A kapcsolódási pontok tragikusak, ám: felejthetetlenek.


A második világháború kitörésekor mintegy 60 ezer zsidó élt a görögországi Thesszaloniki városában. Élő és pezsgő közösséget alkottak, s olyannyira részei voltak a város életének, hogy a helyi kikötő miattuk volt zárva szombatonként: sok zsidó ugyanis rakodóként, hordárként dolgozott a kikötőben. 

A zsidó közösséget a náci terror puszította el, a 60 ezer emberből rövid idő alatt 50 ezret Birkenauba hurcoltak és megöltek. Néhányan élték túl a vészkorszakot, többek között a Bourla nevű család.

A családnak 1961-ben fia született, akinek a héber neve Jiszraél Ábrahám, a polgári neve pedig Albert. Biotechnológiából doktorált a szaloniki Arisztotelész Egyetemen, majd 34 évesen az Egyesült Államokba költözött. Egy Mirjam nevű zsidó nőtt vett el, két gyermekük született.  

Albert Bourla (címlapképünkön) később a Pfizer társasághoz került, ahol először a nemzetközi oltóanyag-központ vezetője lett, majd 2019-ben kinevezték a Pfizer vezérigazgatójává. Az elmúlt évben ez volt az a cég, amely kifejlesztett egy vakcinát a koronavírus ellen, megmentve ezzek milliók életét. 

Az egykori üldözöttek leszármazottja, az ártatlanul halálra ítélt zsidók sarja, Albert Bourla az, akinek a vezetésével a Pfizer sok-sok millió életet ment meg szerte a világon. Albert Bourla élettörténetében rejlik a titok nyitja. Hogy miért Izrael kapott elsőként a Pfizer-vakcinából? Albert Bourla nagyszüleinek emlékére...

Medium.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Az utolsó zsidó Tiszafüreden
2021. Június 15. / 13:09

Az utolsó zsidó Tiszafüreden

Tudomány
1000 éves tyúktojást találtak Izraelben

Kommentek