A roma holokauszt napjává nyilvánították augusztus 2-át Romániában

2020. Június 18. / 10:28


A roma holokauszt napjává nyilvánították augusztus 2-át Romániában

A román képviselőház a tegnapi ülésén egyhangúlag elfogadta azt a törvénytervezetet, amely augusztus 2-át a roma holokauszt napjává nyilvánítja Romániában. A törvénytervezet kezdeményezője Vasile Daniel parlamenti képviselő volt, a Pro Europa Roma Párt tagja, a nemzeti kisebbségek csoportjának tagja. 


1944. augusztus 2-án az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban még életben maradt 2 897 romát mind kivégezték a gázkamrákban. A tegnap elfogadott törvény szerint ennek emlékére minden augusztus 2-án  megemlékezéseket szervezhetnek a helyi és központi közigazgatási hatóságok, illetve a művelődésügyi minisztérium.

„Az auschwitzi koncentrációs táborokban egyetlen túlélő roma sem maradt. Josef Mengele különös érdeklődést mutatott a romák iránt és rendkívül kegyetlen kísérleteknek vetette alá őket” – érvelt az indoklásban a törvénytervezet kezdeményezőjeként Vasile Daniel, a Pro Europa Roma Párt tagja, a nemzeti kisebbségek csoportjában tevékenykedő képviselő. Vasile Daniel a plénum előtti felszólalásában emlékeztetett, hogy az Európai Unió már 2015. április 15-én a roma holokauszt európai napjává nyilvánította augusztus 2-át. „A második világháborúban 500 000 romát végeztek ki. Romániából 25 000 romát deportáltak Transznisztriába, hogy kivégezzék őket. Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 23 000 romát öltek meg. Egyetlen éjszaka alatt, 1944. augusztus 2-ának éjszakáján 2 897 romát végeztek ki, többségükben nőket, gyerekeket és öregeket” – mutatott rá Vasile Daniel. 

Silviu Vexler, a romániai zsidó közösség parlamenti képviselője kifejtette, sokan elfelejtették, hogy a zsidók mellett a romák is átmentek a holokauszt borzalmain. 

Daniel Gheorghe liberális képviselő kifejtette: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja a törvény elfogadását, mivel az emberiség történetének egyik legnagyobb tragédiájáról, a holokausztról van szó. 

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője kifejtette: minden keresztény embernek életében legalább egyszer el kellene mennie Auschwitzba, hogy lássa, milyen borzalmakra képes az ember szélsőséges körülmények között.

(Címlapkép: U.S. Holocaust Memorial Museum)

Forrás: Maszol.ro

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek