Steven Spielberg lett az idei Genesis-díjas

2021. Február 11. / 16:31


Steven Spielberg lett az idei Genesis-díjas

Filmrendezői pályafutásáért és filantróp tevékenységéért, valamint a holokauszt emlékezetének megőrzésében végzett munkájáért Genesis-díjjal – amelyet gyakorta zsidó Nobel-díjnak is neveznek – tüntetik ki Steven Spielberget Izraelben. A Genesis-díjat rendszerint nyáron adják át ünnepi külsőségek közepette, de idén a koronavírus-járvány miatt erre nem kerül sor.

Az egymillió dolláros pénzjutalommal járó Genesis-díjat évente ítélik oda egy kiválóságnak rendkívüli teljesítményéért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségéért. A korábbi díjazottak jótékony célra ajánlották fel a díjjal járó összeget. Bár Spielberg is élen jár az adományozásban, egyelőre nem közölte, hogy mihez kezd a pénzzel.

A Genesis-díj Steven Spielberg egyedülálló tehetségét ismeri el, valamint elkötelezettségét a világ jobb hellyé változtatása iránt, és azt a páratlan hozzájárulást, amellyel a háború utáni generációkat tanította a holokausztról – mondta el Stan Polvets, a Genesis-díj Alapítvány társalapító elnöke.

A Schindler listájának elkészítése után alapította meg a USC Soá Alapítványt. A szervezet támogatásával holokauszttúlélők és szemtanúk interjúit készítették el. A projektben 55 ezer interjú készült 32 nyelven a túlélőkkel, akik 56 országból származtak. Az alapítvány a 20. század más tömeggyilkosságainak, köztük a Kambodzsában, Örményországban és Ruandában történt népirtásoknak az emlékezetét is őrzi.

A rangos elismerést minden évben olyan személyeknek adják, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt.

Steven Spielberg előtt Natan Sharansky egykori szovjet disszidens, Robert Kraft filantróp, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg New York ex-polgármestere, és Michael Douglas színész-rendező kapta meg a díjat. 

Címlapkép / AFP/MARK RALSTON

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek