Megvan Izrael második olimpiai győzelme!

2021. Augusztus 07. / 21:00


Megvan Izrael második olimpiai győzelme!

Ritmikus sportgimnasztikában a női egyéni összetett olimpiai bajnoka: Linoy Ashram, Izrael. A ritmikus gimnasztika izraeli szupersztárja, Linoy Ashram olimpiai aranyérmet szerzett a női ritmikus gimnasztika összetett döntőjében. Silló Sándor írása. 

Linoy Ashram-izrael-aranyérem.jpg

Izrael első olimpiai bajnoknője 1999-ben Rishon LeZionban született jemeni és görög gyökerű családban.

“Mikor elkezdtem, a gimnasztikát, folyton azt hallgattam, hogy ezt a sportágat a kelet-európaiak uralják. A sikeres tornászok mind exszovjet országbeliek. Makacs gyerek voltam, be akartam bizonyítani, hogy ennek nem kell mindig így lennie.”

2020-ban az első Európa-bajnoki aranyérmével Linoy Ashram tényleg megtörte ezt a hegemóniát.

Apja, Oren az Izraeli Védelmi Erő katonája, édesanyja, Hedva pedig óvónő asszisztens.  Három testvére van: egy nővére, Chen, egy idősebb fivér, Idan és egy huga, Hila.

Hiperaktív gyerek volt.

 „Nem tudtam nyugodtan ülni.  Mozognom, sportolnom kellett.  Anyám látta ezt és úgy döntött, hogy elküld egy sportklubba, ahol ritmikus gimnasztikát tanítottak.  Nagyon szerettem ezt a sportot, és azt is, hogy csinos dresszekben kell versenyezni”

Nyolcadik osztályban abbahagyta az iskolát, hogy a sportra összpontosítson, magántanulóként érettségizett. 2019 óta pedagógiát és szociológiát tanul Ono Academic College-ban, Kiryat Ono -ban.

Kamaszkorában példaképe Netta Rifkin volt, Izrael egyik legsikeresebb sportolója ritmikus gimnasztikában.  Imádja Gal Gadotot is. „Csodás nő, elszánt és erős”.

Linoy 2017-től 2019-ig „kiemelkedő sportolóként” töltötte a kötelező szolgálatát az Izraeli Védelmi Erőkben, ezt a státuszt az IDF a sportolóknak megadja a bevonulásuk előtt.  „Reggel 8 órára mentem a hadseregbe és 11 óráig tartott a szolgálat, minden nap kivéve, ha versenyem van, akkor szabadságot kaptam a hadseregtől. Nagyon szerettem, és nagyon fontosnak tartottam, hogy az izraeliek adózzanak az idejükből a hazánknak, legalább néhány órát.”

Linoy 2014 óta versenyez a nemzeti csapatban.

Világkupa győzelmei, Európa-bajnoki aranya, világbajnoki érmei hosszú listájáról még egy hiányzott…

Amikor az olimpiát elhalasztották, kezdetben nagyon csalódott volt, de aztán rájött, hogy van még egy teljes éve, hogy jobb legyen. Úgy döntött, hogy optimista lesz, és arra összpontosított, hogy még egy év verseny-tapasztalatot szerezzen a Tokió előtt.

“Nagyon kemény vagyok” – Egy olyan családban születtem, ahol minket gyerekeket megtanítottak arra, hogy dolgozzunk a céljainkért. Maximalista vagyok. Ha valami nem működik, százszor megismétlem, ameddig nem sikerül. Nem adom fel soha.”

A rishoni lány aranya a negyedik olimpiai érem 2020-ban Tokióban.

Linoy Ashram szoros versenyben, győzte le legerősebb riválisait, az orosz ikerpárt Dinát és Arina Averinát.

2000 óta ez az első alkalom, hogy egy ritmikus tornász, aki nem orosz, megszerezze a győzelmet az olimpiai játékokon.

A karika és a labdagyakorlatok után ő vezette a pontversenyt.

Ashram végig egyenletes teljesítményt nyújtott a verseny során, de az utolsó gyakorlatban elejtette a szalagját. Végül a megszerzett pontszáma elég volt ahhoz, hogy a tabella élén maradjon.

Az ezüstöt Dina Averina, háromszoros világbajnok szerezte meg, míg a bronzérmes a fehérorosz Alina Harnasko lett.

Nicol Zelikman, Ashram húsz éves csapattársa is a döntő résztvevője volt. Először fordul elő, hogy egy gimnasztika világverseny fináléjában két izraeli szerepeljen. Nicol Zelikman végül a hetedik helyen végzett.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek