Kihalás szélén álló foltos szalamandra tűnt fel Izraelben

2020. November 10. / 12:03


Kihalás szélén álló foltos szalamandra tűnt fel Izraelben

Természetvédő szakemberek filmeztek le egy, az Izraelben kihalás szélén álló szalamandrafajt a Golan-fennsíkon. A foltos, vagy más néven tűzszalamandra az esős évszak hatására, szaporodási időszakban bukkant elő. Az állomány csökkenését többek között az idézte elő, hogy az emberek sajnos összeszedik a tojásait, és magukkal viszik emlékbe.


Az esős évszak nem csak hidegebb időt eredményezett Izraelben, hanem lehetővé tette ritka állatfajok felbukkanását is a természetben. Ilyen a kihalás szélén álló foltos szalamandra, amely sekély vizekben szaporodik, úgyhogy a mostani esős napok ideálisak számára – és azok számára is, akik a vadon e ritka jelenségeit figyelik. Közéjük tartozik Ofer Shinar, az egyik észak-izraeli természetvédelmi terület ( Hermon Stream Nature Reserve) dolgozója, akinek sikerült lefilmeznie egy gyönyörű foltos szalamandrát. 

Ez a faj csak tiszta vizekben él meg, úgyhogy a jelenléte egyúttal bizonyíték arra is, hogy a szóban forgó terület vizei tiszták és biztonságosak. 

A most megfigyelt szalamandrafaj egyedeinek száma mindössze néhány száztól ezerig terjedhet, ezért tekintik kihalás szélén lévőnek. Nagyban csökkenti az állat elszaporodási esélyeit, hogy a természetvédelmi területeken túrázók a tojásait sanos összeszedik, és magukkal viszik emlékbe.

(Fotó: Ofer Shinar)

Forrás: Ynetnews.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Önkéntesek segítenek a Kozma utcai temetőben
Örökjáradék
Örökjáradék: Nem akart „durva precedenst” a kormány

Kommentek