Kézimunkával készült történelem: a zsidóság történetéről nyílt kiállítás a Kálmán Imre Emlékházban

2020. Február 28. / 10:08


Kézimunkával készült történelem: a zsidóság történetéről nyílt kiállítás a Kálmán Imre Emlékházban

A zsidó vallás és Izrael, valamint a magyarországi zsidóság története is végigkövethető a Kálmán Imre Emlékházban látogatható Őrizz és emlékezz című kiállításon – olvasható Koszorus Rita beszámolója a Somogy megyei hírportálon.

orissesemlekezz-siofok.jpg

Kálmán Imre is megjelenik a kulturális mozaikon, ezért a kiállítás jobb helyre nem is kerülhetett volna. A tárlaton bemutatott dokumentumokat Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke gyűjtötte, a bemutatott képek pedig Siklósi Eszter Judit keze munkáját dicsérik.

A kiállításon megtekinthetőek úgynevezett ketubák, amelyek tulajdonképpen díszes házasságlevelek. – Ezek nagyon régi okiratok és nem nagyon forog a köztudatban, hogy ezeket miért használták – mondta lapunknak Laki Judit, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár igazgatója. – 1868-ból származik a legrégebbi, de látható itt egy, amely Korfun készült.

Tartalmát az esketést végző rabbi szokta felolvasni, s azt két tanúnak kell aláírásával hitelesítenie. Tulajdonképpen a házasságlevél a férj feleségével szemben vállalt kötelességeit tartalmazza, s a tényt, hogy a nő belelegyezik a frigybe.

Kézimunkával készült képeken pedig a magyar zsinagógákat is meg lehet tekinteni. – Ezek mindegyikét Siklósi Eszter Judit készítette – hívta fel figyelmünket Laki Judit. – A színesek ma is működő zsinagógák, a szürkék pedig már vagy nem léteznek, vagy nem működnek. Egy gobelinen az egykori siófoki zsinagóga is látható.

A hátsó teremben egy hatalmas menóra képe került középre, két oldalán a zsidóság jelképeit és hagyományait bemutató kézimunka képek helyezkednek el. A vándorkiállítás március 14-ig látogatható a Kálmán Imre Emlékházban.

Imaházból posta

A zsinagóga a jelenlegi postaépület helyén volt, s Laki Judittól tudjuk, hogy tanítottak is ott, amellett, hogy az istentiszteleteket és a szombati imákat tartották az épületben. Később eladták a telket, s lebontása után 1986-ban adták át a méretében jóval kisebb imaházat. A második világháború vége előtt jelentős volt a zsidó lakosság létszáma Siófokon, ám a nácik retorziója miatt a háború után nagyon kevesen tértek vissza Siófokra, és 1956-ban is sokan elvándoroltak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Caroline mama megható üzenetét mindenki érteni fogja
Megemlékezések
Eltemették Sas Józsefet a Kozma utcai temetőben
Megemlékezések
Ma 70 éves Fischer Iván: boldog születésnapot, Maestro!

Kommentek