Igazából szerelem: Ismerje meg az öt legszebb legromantikusabb izraeli szerelmes dalt

2020. Augusztus 05. / 10:35


Igazából szerelem: Ismerje meg az öt legszebb legromantikusabb izraeli szerelmes dalt

Az izraeli oldalakon elszaporodtak a popválogatások az utóbbi napokban, a „zsidó Valentin-nap”, a Tu Be Áv kapcsán. Most mi is megajándékozzuk Önöket egy szerelmes dalok slágerlistával, mert a szerelem mindig aktuális: Éjjel-nappal szerelem. Mi ezzel a válogatással köszöntjük a szerelmeseket és a leendő szerelmeseket Tu Be Áv alkalmából, mert a szerelem mindent visz. ❤️

Ha még mindig szeretsz – a zsidó rocknagypapa utolsó slágere

A több mint 70 éves, jemeni eredetű zsidó öregúr 2007-ben, 60 évesen új albummal jelentkezett, rajta egy lassú, old school szerelmes számmal: ha még mindig szeretsz engem. Ha egy élet után is. A dalért megőrült az izraeli könnyűzene, a pop-rock nagyapó száma az év slágere a közönség döntése alapján. Régóta együtt lévő vagy nagy jövő előtt álló szerelmesek számára ajánlott elsősorban, ha tudják, mit vállalnak: ha még mindig szeretsz, ajándékba adom neked a szív titkait (milyen jó, hogy az ajándék, matana és lélek, nesama szavak rímelnek héberül). Ezt hívják együttélésnek. Íme az izraeli Gerendás Péter.

Ivri Lider: Megadatott a szerelem – megnyugvás a negyveneseknek

Behízelgő és andalító a ’90-es évektől pályán lévő Ivri Lider dala, arról a bizonyságról – amikor lemegy a nap, hogy vár engem valaki, vagyis nincs baj. Megadatott a szerelem. Andalító popsláger, a középgeneráció, a 40-esek fontos énekese. Akiknek magadatott a szerelem és akiknek csak most adatik majd meg. Egyelőre tombol a nyár.

Static and ben El Tavori: Arany – mert mégiscsak a 20 éveseké a világ

Ők az izraeli zene legfrissebb nemzetközi sztárjai: a 90-es években születtek és már hét angol nyelvű albumra van szerződésük, egy árva fiú, a négy hónapos korában örökbefogadott „Static”, Liraz Russo, aki úgy sejti, brazil származású lehet talán, azután lett különösen népszerű, hogy összebútorzott Shimi Tavori, a népszerű keleti zsidó énekes fiával, Ben El Tavori. Az együttes nyomába senki nem érhet a huszonéves izraeli popcsillagok közül azóta, Arany című ismerkedős dalukat, amelyben felhangzik a kérdés, hogy „ki a legszebb a városban” és nem marad válasz nélkül, már 39 millióan látták, segítsenek felvinni 40 millióra, mi ez nekünk, magyar zsidóknak. Aki kíváncsi, ki a legszebb a városban, hallgassa meg az izraeli neopop megaslágerét.

Gyönyörűségem – az izraeli Zámbó Jimmy nótája

Ami ennél is giccsesebb, azt már talán nem lehet szeretni (elképzelni se nagyon), de ezt még lehet, ha kellően szerelmes az ember, vagy szeretne az lenni, valljuk be, bármikor Eyal Golan, a szintén keleti zsidó énekes nem bonyolítja túl: Jáfá seli, gyönyörűm. Fiatal az este, égnek a város fényei, legyél a feleségem, nem bánod meg, hidd el – és ennyi, a további győzködés, hogy tényleg megéri, kár lenne kihagyni ezt a feleségesdit. Még rózsát is kap majd, értik, még rózsát is a szerencsés kiválasztott és mindez olyan elviselhetetlenül fülbemászó, hogy aki utálja, annak még hosszabban marad majd a fejében, hetekig akár. Aki ezt nem ismeri, nem tud semmit az izraeli könnyűzenéről, a maga műfajában egyszerűen tökéletes, az effélékre szokás mondani, hogy örökzöld. Aki egyszer meghallgatja, soha nem felejti el és azért ez mégiscsak teljesítmény. Szeressenek szívből, igazán Eyal Golannal.

Repülj fióka – az izraeli Cseh Tamás a gyerekek kirepülése utáni szerelemről

Arik Einstein volt az izraeli Bródy János és az izraeli Cseh Tamás, aki elmondta helyettünk, amit mi is elmondtunk volna, ha tudunk, megírta és egy szál gitárral elénekelte Izrael számos „himnuszát”, például ezt: Amikor a szülők, elvégezve feladatukat, magukra maradnak, a gyerekek felnőnek, az tulajdonképpen egy új szerelem, legalábbis szerelmi korszak kezdete. Újra együtt. Arik Einsteinnek van ötlete, mi legyen most, van egy jó híre tulajdonképpen: Ne aggódj, énekli, jó lesz együtt megöregedni. Mi nem jó együtt, ha szeretjük egymást? Higgyenek neki, mert igaza van.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Koronavírus: újabb városok „vörös" kategóriában Izraelben
Zsidó világ
A hét műtárgya: Mózes megtalálása
2021. Január 08. / 12:37

A hét műtárgya: Mózes megtalálása

Hírek, lapszemle
Heisler András a Demeter-ügyről: „Cinikus és őrült írás"

Kommentek