FTC-MTK örökrangadó a metróban

2020. Február 14. / 14:35


FTC-MTK örökrangadó a metróban

A Ferencváros-MTK labdarúgó örökrangadók 119 éves történetéről nyílt pénteken MetróArt kiállítás, amelynek 36 tablója egy hónapon keresztül látható az M2-es, az M3-as és az M4-es vonal szerelvényein. A tárlat megnyitását azért időzítették február 14-re, mert 18 éve ezen a napon hunyt el az MTK Budapest stadionjának névadója, Hidegkuti Nándor.


A tárlatot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Kirschner Péter, a kiállítást szervező Magyar Zsidó  Kulturális Egyesület elnöke elmondta: 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulója kapcsán számtalan ötlet merült fel arról, milyen sokféle módon lehet bemutatni azt, hogy a zsidó ság hosszú évtizedeken keresztül járult hozzá a gazdasághoz, a kultúrához vagy a sporthoz. 

Szegedi Péter sporttörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC és az MTK vetélkedése az egész magyar futballkultúráról is szól, és messze túlmutat a labdarúgáson. „Az 1910-es években a magyar labdarúgás a világ futballjának centruma is lett, klubszinten az FTC és az MTK gyorsan kiemelkedett a többi közül, velük nagyobb tömegek tudtak azonosulni" – fogalmazott Szegedi, aki hozzátette: bár az MTK ugyan sosem volt deklaráltan zsidó  klub, a zsidó ság számára jó azonosulási lehetőséget jelentett, míg Ferencváros munkáskerületnek számított, ezért a kisemberek csapatának tartották. 

A sporttörténész – aki a tablók szövegeit Dénes Tamás sportújságíróval együtt írta – emlékeztetett rá, hogy az örökrangadó kifejezés 1933-ban született meg, amikor az Újpest felemelkedésével megszűnt a két klub egyeduralma, de a későbbiekben is meghatározó szerepet játszottak a magyar labdarúgásban. Szegedi Péter ismertette, hogy a Fradi Múzeumtól és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól kapott fotókat különféle tematika köré rendezték, a kiállítás keretében bemutatják az örökrangadó helyszíneit, a legemlékezetesebb párharcokat, a két csapat által játszott kupadöntőket, valamint azokat a játékosokat és edzőket, akik mindkét klubban megfordultak.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy 1903 és 1921 között minden magyar bajnokságot a két csapat valamelyike nyerte meg, illetve azt is elárulta, hogy az angolszász derbi kifejezés magyarosítására 1931-ben pályázatot írtak ki, és egy salgótarjáni fodrászsegéd ötletére választották a rangadót.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hangsúlyozta, hogy a Fradi és az MTK a magyar labdarúgás két legeredményesebb, és legmeghatározóbb klubja, hiszen együtt 53 bajnoki címet szereztek, az FTC 30-at, az MTK 23-at. „Azért időzítettük mostanra a kiállítást, mert 2020 az európai labdarúgás ünnepe, és egyben a magyaré is, mert először leszünk házigazdái az eseménynek. A kiállítással erre is szeretnénk készülni" – jelentette ki Deutsch, aki reményét fejezte ki, hogy a kék-fehér klub tavasszal sikerrel veszi az NB II megpróbáltatásait, így a 2020/21-es idényben újra lesz majd örökrangadó. 

Amint elhangzott, a Fradi-MTK örökrangadók tárlat megnyitását azért időzítették február 14-re, mert 18 éve ezen a napon hunyt el az MTK Budapest stadionjának névadója, Hidegkuti Nándor.

(MTI)

(Címlapkép: MTK)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 84 éves Kézdy György színművész
Kultúra
Ország Lili és az állandó otthontalanság

Kommentek