Folytatódik a BZSH Külkereskedelmi Technikum Példaképek kiállítása

2021. December 14. / 14:56


Folytatódik a BZSH Külkereskedelmi Technikum Példaképek kiállítása

A BZSH Külkereskedelmi Technikum állandó kiállítása folytatódik, amelyen példaképeinknek állítanak emléket.

példaképek-flyer.jpg

Az oktatási intézménynek főhadiszállást biztosító épület 1994 óta a Bálint Zsidó Közösségi Ház otthonaként ismert. Az épület már 1910-ben – sőt a ház helyén álló egykori gyárépület kapcsán is – a századelőn nagy ütemben fejlődő magyar ipar és kereskedelem egyik fontos helyszíneként szolgált. A magyarországi kapitalizmus kialakulásában és századeleji gyors fejlődésében kiemelkedő szerepet játszottak az egyre sikeresebben asszimilálódó zsidó nagyiparosok, banktőkések, üzlettulajdonosok.

A Révay utca – az 1880-as évek előtt Rettiggasse (magyarul Retek) utca − 16-os számú háza 1910-ben szecessziós stílusban épült fel a kor neves építészpárosa, a Román fivérek tervei alapján. Az épület már 1910-ben – sőt a ház helyén álló egykori gyárépület szintén – a századelőn nagy ütemben fejlődő magyar ipar és kereskedelem egyik fontos helyszíneként szolgált. A második világháború idején pedig csillagos háznak jelölték ki.

Az épület ma a Bálint Háznak és a BZSH Külkereskedelmi Technikumnak ad helyet; sorsán keresztül a magyarországi zsidóság huszadik századi történetéből ismerhetünk meg egy jelentős társadalom- és családtörténeti szeletet.

A ház történetét bemutató folyosókiállítás az első emeleten folytatódik, ahol az iskola szakjaihoz, képzési területeihez kapcsolódó huszadik századi zsidó élettörténeteket mutatnak be.

A kiállítás anyagainak megtekintéséhez / KATTINTSANAK IDE

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek