Ez jó (lenne) nekünk: miért jobb a BlueJeans, mint a Zoom?

2020. Április 22. / 19:56


Ez jó (lenne) nekünk: miért jobb a BlueJeans, mint a Zoom?

Szerző: Kácsor Zsolt

Az okostelefonos és számítógépes alkalmazásokat bemutató sorozatunkban elmondjuk, hogy az online közösségi beszélgetéseinkhez miért (lenne) jobb a BlueJeans, mint a Zoom. A zárójeles szócska azért szerepel a fönti mondatban és a címben, mert hiába biztonságosabb, szebb és profibb a BlueJeans a versenytársaknál, megvan az a hátránya, hogy fizetős. De vajon miért hívnak farmernadrágnak egy videókonferenciára használt programot?


Az elmúlt hetekben szerte a világon nagyot futottak az úgynevezett conferencing szoftverek, vagyis azok az alkalmazások és programok, amelyek segítségével legalább az online térben együtt lehetünk. A legnépszerűbbek a jó öreg Skype és a Zoom, ám ezek – mivel bizonyos limit alatt ingyenesek – meglehetősen fapadosak az ágazat egyik királyához, a BlueJeans alkalmazáshoz képest.

A kaliforniai székhelyű BlueJeans immár 11 éve van jelen a piacon, s olyannyira jól teljesített, hogy éppen a napokban, pontosabban április 16-án jelentették be, hogy a New York-i techóriás, a Verizon megveszi a céget. Gondolom, mindenkinek az az első kérdése az alkalmazással kapcsolatban, hogy miért van ilyen idétlen neve. Miért hívnak farmernadrágnak egy olyan programot, amely videókonferenciára való? Nos, a magyarázat eléggé egyszerű: az alapító-fejlesztők szándéka az volt, hogy olyan egyszerű, kényelmes és hétköznapi programot alkossanak, mint egy farmernadrág.

Igaz, mára a BlueJeans olyan okos funkciókkal bővült, hogy a fapados  egyszerűség sokkal jobban illik a sokunk által naponta használt Zoomra. A BlueJeans ugyanis nagyságrendekkel profibb. Az első és legfontosabb tulajdonsága, hogy HD minőségben szolgáltatja a képet, a hangzás pedig Dolby System, azaz csúcsminőség. Nagy előnye továbbá, hogy nem csak egyszerű csetelésre van lehetőségünk online közösségi találkozó közben, hanem a képernyőn külön ablak nyílik a szövegfolyam számára, ami módot ad a fontosabb megjegyzések kiemelésére is. Kedvencem az a funkció, hogy az alkalmazás egy-egy megbeszélést téma szerint fejezetekre oszt, így egy-egy megbeszélés tematikus előzményét könnyedén és gyorsan megtekinthetjük. 

Akinek a munkaköre megköveteli az online megbeszélések rendszeres összehívását, imádni fogja a BlueJeans azon funckcióját, hogy a program vezérlőközpontja automatikusan számolja, és diagramokba rendezi, táblázatokban jeleníti meg, hogy egy napon/héten/hónapban mennyi online megbeszélésünk volt; azokon hány ember vett részt; ki, honnét, milyen távolságból, melyik országból csatlakozott a beszélgetéshez; s az egyes résztvevők mennyire voltak elégedettek egy-egy találkozóval stb. Az összesítő nem csak a magunk számára fontos támpont, hanem a főnökeink felé is azonnali visszajelzés a munkában töltött időről.

Az alkalmazás másik nagy előnye, hogy hatványozottan védett és bizonságos, 100 százalékosan megfelel az USA és az EU közös biztonsági szabályzatában előírtaknak. Ez azt jelenti, hogy a megbeszéléseket lehetetlen (na jó, a hekker zsenik kedvéért: szinte lehetetlen) feltörni, ellentétben a Zoommal, amely (állítólag) lehallgatható. Nem véletlen, hogy olyan világcégek is a BlueJeanst használják bizalmas üzleti megbeszélésekre, mint a Facebook, Elektrolux, Dolby, BuzzFeed, Pernod Ricard, továbbá megannyi ismert amerikai egyetem, hogy a Jewish Community Centerről (JCC) ne is beszéljünk. 

Végül az anyagiakról: igen, sajnos fizetős. Az alapszolgáltatás egy hónapban 9,9 dollár, ami jelenlegi árfolyamon 3608 forint, míg a fejlettebb verzió 13,9 dollár, azaz 5052 forint. Nem kevés, ráadásul az említett vezérlőprogram, amely a beszélgetéseink minden fontos adatát összesíti, az alapverzióban nincs benne. 

Mindenesetre ez az alkalmazás nekünk: jó (lenne)!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
72 éves Presser Gábor
2020. Május 27. / 15:40

72 éves Presser Gábor

Hírek, lapszemle
A turulnak mennie kellene a XII. kerületből

Kommentek