A magyar zsidóság másfél évszázada: egy nép, egy szív

2019. Január 16. / 16:02


A magyar zsidóság másfél évszázada: egy nép, egy szív

Bevezetés a hamarosan elinduló, a neológia óriásait bemutató rabbiportré-sorozatunkhoz.

A neológia egyetlen dolgot akart elhagyni határozottan a zsidó hagyományból: a bezárkózás óvatosságát, az „idegenekkel”, a népekkel” szembeni bizalmatlanságot. Az elkülönülés szellemét. Hogy ez megvolt a zsidó hagyományban, érthető. Megvetett, üldözött kisebbségként élt napnyugaton a világ népei között, kísértő árnyéként, amely önnön múltjára emlékeztette a kereszténységet, csaknem kétezer éven át. Üldöztetései már a Római Birodalom utolsó korszakában megkezdődtek és a keresztes háborúk időszakán át a középkori kiűzetésekig és tovább folytak jóformán szakadatlanul. A modernség világa azt ígérte, mindennek végre vége szakad.

Ez az ígéret hívta életre a magyarrá vált vallásos zsidóság, a neológia irányzatát, amely újra felfedezte a judaizmus eredendő egyetemességét is, a változó világra nyitott zsidóság képviselője volt a kezdetektől fogva a magyar és a zsidó történelemben, amelyek ebben az irányzatban értek össze, váltak egyetlen, közös történetté.

Azoknak a rabbiknak köszönhetően, akikről ebben a most induló portrésorozatban olvashatnak majd. Akik először prédikáltak magyarul Istenről az ő népének, akik részt vettek híveikkel együtt a liberális nacionalizmus szabadságküzdelmeiben, akiknek a hívei, a neológ, a magyar társadalomba integrálódó zsidók nagy részt vállaltak Budapest felépítéséből, amelynek központi részén hirdeti a hatalmas, eklektikus zsinagógaépület, az egész világon számon tartott Dohány-templom a pesti neológia öntudatát.

Gyakori felirat a neológ templomok homlokzatán Ézsaiás próféta igéje: Házam imádság háza lesz minden népek számára”. A neológ zsinagóga otthon, nem csak a zsidók, minden nép otthona, várja őket, hogy eljöjjön a nap, amikor „egy lesz az Isten és egy lesz az Ő neve”.

A rabbik, akikről olvashatnak, megteremtették szavaikkal a magyar zsidóságot és továbbvitték ezt az örökséget a Holokauszt után is, a 19. századból a 21. századba Lőw Lipóttól Scheiber Sándorig, Schweitzer Józsefig, vannak ma és holnap is támadnak majd követőik. 

Olvassák örömmel sorozatunkat arról, kik tették magyarrá Önöket és családjukat immár sok nemzedék óta és tartották meg közben mégis zsidónak. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek