Izrael Állam elnökének üdvözlete a világ zsidóságához, a zsidó Újév, 5769 alkalmából

2008. Szeptember 29. / 17:14


Izrael Állam elnökének üdvözlete a világ zsidóságához, a zsidó Újév, 5769 alkalmából

Egy olyan kicsiny országnak, mint Izrael nincs más lehetősége, minthogy nagyságát más szempontokból mutassa fel. Izraelnek a szellem erejét, a hit mélységét, innovációs készségét és még rejtett tudományos tartalékait kell megjelenítenie.Hatvan évvel ezelőtti megszületése óta – a föld- és vízhiány ellenére is – Izrael a világ egyik legfejlettebb, legvirágzóbb gazdaságát hozta létre. Mindeközben olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyek aránytalanok voltak területi és demográfiai adottságaihoz képest, valamint létében is állandóan fenyegetve volt, de Izrael rendületlenül kitartott. Kitartott, mert mobilizálni tudta emberi erőforrásait és katonai erejét. Megerősítette a demokráciát és az emberek békevágyát.

Hatvanéves történelme során Izrael hét háborút vívott meg. Számbeli fölénnyel szemben és olykor katonailag hiányosan felszerelve Izrael hitt az erejében, magabiztos volt. A háborús győzelmek tették lehetővé Izrael számára, hogy jogosan ünnepelje békeharcának sikerét, és hogy békeszerződéseket írjon alá Egyiptommal és Jordániával. Ma pedig tovább folytatja tárgyalásait a palesztinokkal, és soha sem adja fel a reményt, hogy egyszer az egész arab világgal békét köt.

A békepolitikát támogatva és a zsidó etikához hűen, mely szerint: „Szeresd szomszédodat, mint tenmagadat”, tartja fenn Izrael védelmi rendszerét, mely elhárítja a veszélyt, és a zsidó hagyomány erkölcsi értékei által vezérelt demokráciával bebizonyíthatjuk, hogy amit a Színai Hegynél kaptunk örökségül, az nem veszett el a sivatagban.

A cionista álom megvalósulása mind a nemzetet, mind az államot inspirálta. Államalapításunkkal a zsidó emberek azzal bízták meg Izraelt, hogy morálisan is őrizze meg és fejlessze tovább a zsidó történelmi örökséget, hirdetve, hogy „Minden emberi lény az Örökkévaló képmására született”.

Hitünk és a Tikkun Olam értéke iránt elkötelezetten, Izraelnek továbbra is szerepe kell vállalnia a jövő globális kihívásaival való szembenézésben. Kis ország és kis nép lévén, nagyokká kell válnunk a tudomány területén, afféle világ laboratóriumaként kell működnünk az alternatív energiák, főleg a napenergia felhasználási lehetőségei után kutatva annak érdekében, hogy csökkentsük a környezetszennyezést, valamint, hogy kiszárítsuk az olaj-dollár mocsarát, amely a terrorizmus melegágya is egyben.

Az emberiségnek vizet kell termelnie, hogy kielégítse az egyre növekvő igényeket, hogy elejét vegye a szomjúságnak, azaz lehetővé tegye, hogy harmonikus, fenntartható természeti környezetet teremtsünk mindenütt magunk körül. Izrael e téren már eddig is hatalmas eredményeket ért el, de az ez irányban tett erőfeszítéseinket folytatnunk kell.

Mindezek mellett továbbra is dolgozunk az innovatív oktatási rendszer továbbfejlesztésén, amely inkább a kreatív gondolkozásra ösztönöz és a készségek kialakítására koncentrál, nem pedig puszta adathalmozásra. A zsidó nép történelmi ereje mindig is az volt, hogy a tanulásra, a tudásra, valamint ezek alkalmazására épít – és ennek így is kell maradnia a jövőben.

A múltban már bizonyítottuk, és a jövőben is bizonyítani fogjuk, hogy a zsidó emberek képesek vezető szerepet vállalni a modernizációban, az innovációban, hogy szembeszállhassunk olyan kihívással, mint az erőszak, a mindenütt jelenlévő terror, amelyet a világ ma kénytelen megtapasztalni.

Következésképpen a Föld bármely részén élő zsidók figyelmét szintén fel kell hívnunk az olyan kihívásokra, mint az asszimiláció, a közösségek közti egyre mélyülő szakadékok, ugyanakkor arra a törekvésünkre is, hogy erősítsük a diaszpórában és az Izraelben élő fiatalok kapcsolatait
.
Kis nép vagyunk, de éppen ezért, nekünk, zsidó embereknek kell tovább erősíteni azt a nagyságot, amely az emberi lét elidegeníthetetlen része.


Rosh Hasana Szaméách!


Simon Perez,
Izrael Állam elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Maccabiah: Szépen gyűlnek a magyar érmek
Élet + forma
Eilat az egyetlen hely a világon, ahol a delfinek...