Iránból menekülő zsidók kerültek bajba Trump rendelete miatt

2017. Február 01. / 14:21


Iránból menekülő zsidók kerültek bajba Trump rendelete miatt

Egy évvel azután, hogy benyújtották a menedékkérelmüket, a huszonéves zsidó fiú és édesanyja joggal hihette, hogy nemsokára együtt lehetnek a család többi tagjával Amerikában. Most attól félnek, hogy visszatoloncolhatják őket Iránba.A zsidó hírügynökség anyagában Shahi néven emlegetett fiút (természetesen nem ez az igazi neve) és a mamáját, akik jelenleg egy meg nem nevezett „tranzitországban” tartózkodnak Shahi két lánytestvére várta volna az Egyesült Államokban. Donald Trump elnöki rendelete azonban, amely átmenetileg felfüggeszti a menekültek fogadását és 90 napra megtagadja a belépés lehetőségét hét moszlim ország - köztük Irán - minden állampolgárától (tehát nem csak a menekültektől), az ő ügyüket is súlyosan befolyásolja.

Mivel menekültek és iráni kötődésűek is, egyelőre bizonyosan nem engedik be őket és a további sorsukat is bizonytalannak érzik. Nem tudják, mi lesz, ha lejárnak a határidők, hogyan alakul a továbbiakban az Egyesült Államok menekültpolitikája, meddig maradhatnak abban az országban, ahol jelenleg tartózkodnak ilyen bizonytalan körülmények között és attól tartanak, hogy vissza fogják őket toloncolni őket Iránba. A zsidó menekülteket segítő, 135 éves Zsidó Emigráns Segélyszervezet próbálja ügyüket előrevinni.

Noha Trump rendelete azt sejteti, hogy a nem moszlim bevándorlókat előnyben részesíti majd ebben a ciklusban az Egyesült Államok a menekültek között, de – túl azon, hogy méltányos volna-e ez a döntés – nem biztos az sem, hogy ez valóban jó lesz az érintetteknek. Egy szakértő szerint „ahogy az iráni zsidók régóta egyfajta belső ellenségként tartatnak számon, amiért letelepedhetnek Izraelben, most könnyen így járhat a többi vallási kisebbség is a régióban”.

Jelenleg csak az biztos, hogy Shahi és édesanyja nem az egyetlen zsidó család, akiket bizonytalan helyzetbe sodort az elnök rendelete. A Forward például egy olyan jemeni zsidófiúról írt, akit rá akartak beszélni, hogy egyelőre ne akarjon hazatérni Izraelből Amerikába, ahol „zöld kártyával” tartózkodik hosszú évek óta. Őt végül, 3 és fél óra kihallgatás után, hazaengedték.

A napokban minden nagy amerikai zsidó vallási irányzat – a reformzsidók, a konzervatívok és az ortodoxok is – egyértelműen állást foglaltak a nagy vihart kiváltó rendelet ellen és a legbefolyásosabb jobboldali-konzervatív zsidó lap, a Commentary is kifejezte egyet nem értését.

A Forward.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek