Címkék

szombat

Ünnepek / 2024. Június 21. / 17:32

A második esély: egy életút esőnapjai – jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 26 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 47 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Beháálothá hetiszakaszt olvassuk Mózes negyedik könyvéből.

Ünnepek / 2024. Március 22. / 16:13

Mert az ember másokért él – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 17 óra 41 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 47 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Vájikrá hetiszakaszt olvassuk a Tórából. Mindenkinek jó szombatot és vidám Purimot kívánunk!

Zsidó világ / 2024. Január 05. / 15:36

Jonathan Sacks rabbi a Szombatról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban a hamarosan beköszöntő Szombat alkalmából egy olyan idézetet osztunk meg, amelyet a rabbi e szent, s megszentelt napról fogalmazott meg.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 30. / 19:41

Szombatfogadás és szombati istentisztelet Fináli Gábor rabbi vezetésével Baján

Fináli Gábor évek óta jár Bajára mártír-istentiszteletet tartani, és ilyenkor mindig arra biztatta a résztvevőket, hogy valami mást is csináljanak év közben, hogy a zsidóságról ne csak a megemlékezés és szomorúság jusson az emberek eszébe. A múlt hétvégén ez meg is valósult: Fináli rabbi – Klavanszkij Anatolij kántor közreműködésével – szombatfogadást és szombati istentiszteletet vezetett a helyi könyvtárban, amely valaha a zsinagóga épülete volt.

Ünnepek / 2022. Augusztus 26. / 17:00

Egyedül nem megy: a boldogság parancsa – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 18 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 23 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Reé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 08. / 18:37

Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!

A sábát náhámu, vagyis a vigasztalás szombatja idén erre a hétre, augusztus 13-ára esik, azaz ekkor kezdődik meg a „hét vigasztaló hét”. Hogy miért kapta ez a szombat ezt a különleges nevet? Egyebek mellett az is kiderül alábbi írásunkból.

Ünnepek / 2022. Július 01. / 17:13

Mikor szabad vitatkozni Istennel? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 26 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 46 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Koráh hetiszakaszt olvassuk.

Ünnepek / 2022. Június 24. / 15:31

Negyven év magány és a Z generáció – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 27 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 48 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Seláh lehá hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2022. Június 23. / 09:21

Szerdócz Ervin: Az isteni terv lényege a zsidóság spirituális emelkedettsége

Aktuális hetiszakasz-magyarázatában az újpesti főrabbi azt a kérdést járja körül, hogy a zsidó nép kishitűsége kapcsán az Örökkévaló számára vajon miért éppen a Szentföldről rossz híreket hozó kémek hitetlensége és az ő kishitű véleményük elfogadásával „telt be a pohár”?

Ünnepek / 2022. Május 12. / 14:23

Szerdócz J. Ervin: A halállal való szembesülés fontosságáról

– A halál tényével való szembesülés arra késztet mindenkit, hogy értékelje és folyamatosan átértékelje életét, vágyait, céljait. A halállal való szembesülés hívja fel figyelmünket arra, hogy az élet értéke nem csak a test és annak vágyaiban van – írja az újpesti főrabbi az aktuális hetiszakaszunk kapcsán.

Ünnepek / 2022. Április 08. / 14:26

Az online zaklatás és a Tóra – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat (pontosabban most a Sábát Hágádol, azaz a Nagy Szombat vagy a Nagyság Szombatja) ma este 19 óra 4 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 12 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Mecorá hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!