Műanyagmentes pészachot hirdettek a fenntarthatóság jegyében

2021. Március 18. / 18:32


Műanyagmentes pészachot hirdettek a fenntarthatóság jegyében

A San Francisco-i Reboot zsidó kulturális és művészeti civil szervezet felvetése szerint a pészach idejére nem csak a homecet kellene kiiktatnunk, de érdemes lenne elhagyni az egyszer használatos műanyagokat is. Angolul viccesen hangzik: Plastover. 


A kezdeményezés Jonathan Bines nevéhez fűződik, aki a Jimmy Kimmel Live! című showműsor egyik írója. Bines a pészah angol nevéből, a passoverből gyártotta az szót (plastover), amely a műanyagmentes zsidó „húsvétra" utal – írja a BoingBoing oldalra hivatkozva az Nlc.hu.

Az egyiptomi tíz csapást is újraértelmezi a Reboot kezdeményezése „A műanyag tíz csapása" címmel. Széder este a zsidók kortyonként isznak meg egy pohár bort, minden korty előtt pedig megemlékeznek a tíz csapásról. 

A műanyag tíz csapása hasonló elven működik, de az egyiptomi átkok helyett tíz olyan dolgot kell felsorolnia a környezettudatos zsidóknak, amely a műanyagok okozta környezeit károkról emlékezik meg. A vérré váló Nílust itt a műanyaggá váló óceánok helyettesítik, de a többi csapás is hasonlóan rímel az eredeti hagyományokra. 

A Reboot különféle oktatási anyagokkal is készül, amelyeket zsidó fiataloknak, de akár egész iskolai osztályoknak is ajánlanak. A projekt indulására pedig a kortárs művészetekkel foglalkozó Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD) egy különleges installációt állított össze. Az At Our Table (A mi asztalunknál) nevet viselő alkotás a széder esti vacsorát gondolja újra: az asztalra helyi forrásokból beszerzett élelmiszerek, valamint kidobott, egyszer használatos műanyagok kerülnek, hogy így világítsanak rá a környezetszennyezés problémájára.

(Címlapkép: DarkmoonArt/Pixabay)

A teljes cikk itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek