„Örökbe fogadni egy zsidó temetőt? Jó ötlet!”

2022. Április 15. / 08:03


„Örökbe fogadni egy zsidó temetőt? Jó ötlet!”

Szerző: Kácsor Zsolt

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapja alkalmából Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója gondolt egy merészet, s azt találta ki: a szokványos iskolai megemlékezések helyett most azzal tisztelegnek a mártírok emléke előtt, hogy részt vesznek az óbudai zsidó temető rendbetételében. Tegnap közel kétszáz diák és több tanár órákon át szorgoskodott a temetőben, több konténernyi száraz gallyat összegyűjtve.

Tarsoly Tibor negyven éve dolgozik az óbudai zsidó temető gondnokaként, úgyhogy ha ő azt mondja egy munkára, hogy tisztességesen és rendesen lett elvégezve, akkor annak hitelt kell adni. Márpedig a gondnok a külkeresek tegnapi temetőtiszítási munkájára éppen ezt mondta.

– Pár óra alatt összeszedtek legalább ötven köbméter száraz gallyat és ágat, ami kábé négy konténernyi anyagot jelent. Szép munkát végeztek, meg is látszik az eredménye – tudtam meg Tarsoly Tibortól, aki az alkalmi munkásokat e szóval jellemezte: „ügyesek”. 

20220414_103445.jpg

A diákok a tegnap szerzett gyakorlatnak a későbbiekben nagy hasznát fogják venni, ugyanis Salusinszky Andrásnak, a BZSH Külkereskedelmi Technikuma igazgatójának az a terve, hogy idővel további zsidó temetők rendbetételébe is be fognak szállni. Sőt, az iskola vidéki diákjait arra fogja ösztönözni, hogy ha a  lakóhelyükön található zsidó temető, akkor azt jelképesen „fogadják örökbe”. Az ötlet eredetileg Paszternák Tamástól, a Mazsihisz-BZSH gazdasági vezetőjétől származott, s a lényege az: a diákok időről időre ellenőrizzék le a temető állapotát, s ha szükséges, akkor gondoskodjanak a megtisztításáról. Sok helyütt egyébként nem hanyagságból elhanyagoltak a sírok, hanem azért, mert az ott nyugvó halottaknak már nincsenek élő hozzátartozóik. 

20220414_103719.jpgSalusinszky András

A diákok tegnap tíz óra előtt gyülekeztek a temetőnél, ahol Salusinszky Andráson kívül Halász Eszter, az iskola judaisztika tanára összegezte a legfontosabb tudnivalókat – majd mindenki kesztyűt és szerszámot ragadott, hogy a sírok között összegyűlt gallyakat, ágakat, lehulott és elszáradt növényeket összegyűjtse (a szervezők ezúton is köszönik az Oázis Kertészet támogatását).

Nemcsak a diákok, de a tanárok is kivették a részüket a munkából, köztük Bédi János magyartanár, a zuglói Dávid Király Kollégium igazgatóhelyettese. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett temetőtisztítással kapcsolatban igen pontos szakszerűséggel fogalmazott:

– Hiszek a tevékenységközpontú pedagógiában, mert ez toleranciára és nyigtottságra nevel. Igaz, nekem az a tapasztalatom, hogy a kollégistáinkban megvan a nyitottságra való szellem – mondta. 

20220414_103247.jpgBédi János

S hogy iskolai keretek között miképpen szoktak megemlékezni április 16-a alkalmából? Mint az igazgatóhelyettes elsorolta, tanórákon természetesen szóba kerül a vészkorszak, ugyanakkor szerveztek filmnézéseket a holokausztról, s ellátogattak a Páva utcai holokausztközpontba is.

– De ez a mai nap egészen más – tette hozzá –, szerintem a diákok így jobban megértik, hogy ők maguk is tevékenyen részt vehetnek az emlékezet fenntartásában és alakításában. 

Diákokat is faggattam a temetőtisztítási napról, s azt tapasztaltam, hogy nem afféle kötelező iskolai gyakorlatnak fogták fel, hanem valóban azonosultak az itt végzett munka szimbolikus többletjelentésével. 

20220414_104202.jpgKása Tamara

– Szerintem ez nagyon jó kezdeményezés, s úgy vettem észre, mindenki lelkesen jött ma reggel – mondta a pesterzsébeti Kása Tamara, aki első éves tanuló vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakon. Beszéltem neki az iskola „örökbefogadási” tervéről, mire Tamara azonnal rávágta:

– Örökbe fogadni egy zsidó temetőt? Jó ötlet!

Nem csoda, hogy a diákokkal együtt dolgozó Salusinszky András munka közben körbemutatott és megjegyezte: nagyon büszke a külkeres tanulókra. Véleménye szerint egy ilyen rendhagyó formában történő megemlékezés ugyanolyan méltó a mártírokhoz kegyeleti szempontból, mint egy ceremoniális ünnepség – de az sem elhanyagolható aspektus, hogy erős a csapatépítő jellege és kifejezetten látványos az eredménye. 

Ráadásul a példa – mint fogalmazott – „ragadós”: az egyik budapesti zenei középiskola igazgatója már jelezte neki, hogy ők is átveszik az ötletet.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
Meghosszabbodott a JadbeJad 2023 pályázat beadási szakasza
Megemlékezések
Gyász: meghalt Erdei Grünwald Mihály
2023. Március 02. / 13:24

Gyász: meghalt Erdei Grünwald Mihály