A holokauszt nemzedékei, avagy az átörökített fájdalom feldolgozása

2021. Április 15. / 09:54


A holokauszt nemzedékei, avagy az átörökített fájdalom feldolgozása

Ma reggel megkezdődött az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) keretein belül működő Virág Teréz Traumakutató Csoport online tanácskozása, amely  „A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben” címet kapta. A konferencia elején bensőséges megemlékezést hallhattunk Erős Ferencről, aki 2018-2020 között vezette a kutatócsoportot. Emlékéből fakadjon áldás!


Megkezdődött ma a Virág Teréz Traumakutató Csoport online konferenciája, amely a vészkorszak által traumatizált generációk problémáinak, traumafeldolgozó stratégiáinak, lelki működésük sajátosságainak vizsgálatát helyezte középpontba. A tanácskozás elején Bárdos Judit, a traumakutató csoport tagja, majd Kroó Andrienn és Richter Júlia  emlékezett meg Erős Ferencről, akivel annak idején a mostani konferencia tematikáját kitalálták. Sajnos a tanácskozást a professzor már nem érhette meg.

letöltés.png

Bővebb információk és csatlakozási lehetőség az OR-ZSE honlapján.

Virág Teréz  (1930–2000) pszichoanalitikus volt az, aki Magyarországon először, a nyolcvanas években a holokauszttrauma, illetve a másod- és harmadgenerációs trauma kutatása és a trauma feldolgozása területén folytatott kiemelkedő tevékenységet. Munkája kiindulási alapként szol­gál­hat a szociális munkások számára is a jelenkor traumáinak megfelelő szakmai kezeléséhez. A kutatócsoport Virág Teréz szellemi örökségét hivatott tovább vinni.

A Traumakutató Csoport céljai, feladatai: hallgatók mentorálása, szakdolgozati témavezetése; pályázatok megvalósítása, forrásteremtés; Virág Teréz személyes hagyatékának gondozása; konferenciák szervezése; papír alapú és online publikációk megalkotása; kutatási irányok tematizálása; oktatás, pszichoterápia, tanácsadás. (Forrás: Virág Teréz Traumakutató Csoport)

(Címlapkép: egy 2019-es rendezvényen Vajda Károly, az OR-ZSE rektora, háttérben Virág Teréz fotója)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Horváth József Mazsihisz-alelnök (1968)
Mazsihisz hírek
Melletted állunk, Izrael!
2021. Május 13. / 16:48

Melletted állunk, Izrael!

Kommentek