Rituális fürdő, imaterem, kóserkonyha – sokszínű fejlesztés Nyírtasson

2022. Március 09. / 21:15


Rituális fürdő, imaterem, kóserkonyha – sokszínű fejlesztés Nyírtasson

Elkészült a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című zarándokút nyírtassi megvalósítási helyszíne. A mintegy 285 millió forintos beruházás során a háború előtti zsidó közösség hagyományainak felélesztése érdekében egy új zarándokközpont valósult meg a településen. A zarándokközpontban rituális fürdőt, imatermet, kóser konyhát és étkezőt, egy korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt múzeumot is kialakítottak az egykori tassi főrabbi sírja mellett.

A falunak gazdag zsidó történelme van, itt élt ugyanis a haszid közösség ősatyja Lőw Meshulam Fájs csodarabbi. Továbbá Nyírtass a szülőföldje egy magyar ajkú haszid közösségnek, akik a Kiryas Tash nevű falut alapították meg Kanadában (Quebec tartományban), a kis kelet-magyarországi faluról elnevezve. A nyírségi községet és a csodarabbi sírját rendszeresen keresik fel zarándokok a tengerentúlról, hogy leróják tiszteletüket a haszid ősök előtt.

„Nyírtasson rendkívül sokszínű fejlesztést hajtottunk végre annak érdekében, hogy az idelátogatókat megfelelő körülmények között tudjuk fogadni. Az épület tervezése egy, a Hácár Hákodes Tass Alapítvány által delegált külföldi, zsidó építész vezetésével történt, így a vallási előírásoknak megfelelő mikve (rituális fürdő) és imaterem is várja a zarándokokat” – Sebők Gina a Hacar Hakodes Tass Alapítvány kuratórium tagja.

„A régió egykori zsidó ortodox haszid kultúrájának, emlékeinek egyfajta reneszánszát is jelentheti a zarándokturizmus fejlesztése. S most, hogy a szomszédos országot, Ukrajnát a nemtelen orosz okkupáció sújtja, most, mikor a Babij Jari emlékművet megmagyarázhatatlanul rakétatalálat érte, amikor az ukrajnai haszid zarándokhelyek harctérré aljasultak, most talán még nagyobb jelentősége van a magyarországi zsidó zarándokturizmus infrastrukturális fejlesztésének.” – tette hozzá Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Nyírtass a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon zarándokút harmadik állomása, ahol a látogatók a rabbiság fokozataival, valamint olyan vallási kérdésekkel ismerkedhetnek meg, amelyek eldöntése a rabbi feladata, mint például használható-e elektromos áram szombatonként, vagy kósernek számít-e a kóla.

Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projektről / IDE KATTINTTVA

Kapcsolódó írásunk:
Elkészült Magyar Zsidó Örökség Útja zarándokút sátoraljaújhelyi helyszíne

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A magyar holokauszt saját emlékek alapján