Szakmai beszámoló – 2020-as évi egyházi táborok és közösségi célú projektek

2021. Január 28. / 17:00


Szakmai beszámoló – 2020-as évi egyházi táborok és közösségi célú projektek

Szakmai beszámoló – 2020-as évi egyházi táborok és közösségi célú projektek az EGYH -TAB-20-P-0023 számú, 3.300.000 forint összegű támogatáshoz.

Gyöngyösi Zsidó Hitközség

A Hitközség alacsony költségvetésből gazdálkodik, de a támogatásból lehetőség nyílt Purim ünnepének méltó megtartására Klein Judit és a Haverim Zenekar zenés produkciójával és kóser svédasztallal. Rendezvényeink nyitottak a nem zsidók számára is, bár most a pandémia két hulláma között csak közel 80-an vettünk részt, de általában 200-250-en szoktunk összegyűlni: közösségünk tagjai, a Gyöngyösről elszármazott zsidók, illetve a nem zsidó vendégeink. 

besz-1.jpg

Nyáron a közösségépítő tábort is sikerült megszervezni Badacsonytomajban.

Purim Gyöngyösön
Ötödször emlékeztek meg a zsidók megmeneküléséről Gyöngyösön

Kiskunhalasi Zsidó Hitközség

Kiskunhalason online hanukai programokat szerveztünk: személyre szabott csomagokat állítottak össze és – a járványügyi szabályok betartásával – osztott a közösség tagjai részére. Hanuka jellegzetessége, hogy olajban sült ételeket szokás enni, a legjellegzetesebb édesség a fánk. A hitközség így fánk szépségversenyt rendezett az online térben, melynek az volt a lényege, hogy a közösség facebook csoportjában meghirdette a szabályokat: fánk sütési folyamatot kellett bemutatni, a folyamatot és a végeredményt is fotó dokumentálni és feltölteni az oldalra, mely nevezésekre szavazni lehetett. A program amellett, hogy a vallási hagyományok megélésének is adott egy közösségi élményt még a pandémiában is, generációkat hozott össze a konyhában.

besz-2.jpg

Hanuka mind a nyolc napján közös zoom-on keresztüli gyertyagyújtást tartott a hitközség több hitközséggel együtt, melyet a tagok figyelemmel kísérhettek, valamint online kézművel foglalkozásokat is tartottak a kicsiknek, melyhez minden szükséges alapanyagot eljuttattak az érdeklődő családoknak. Ezen programok megvalósításához nagy segítséget nyújtott az újonnan megvásárolt notebook.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

A MAZSIHISZ facebook oldalán hozta össze közösségét Hanuka alkalmából, mely alkalmából videot készített a nagyvilág minden tájáról. Az ünnep fénypontja a 8. napon az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és Csereklyei Andrea által adott hangverseny a felújított Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában. 

A hangverseny felvétele a zsinagógatér felszentelése előtt készült. Hanuka a nagyvilágban – magyar zsidók online ünnepi találkozója. A videót a Facebook-oldalunkon eddig közel 67 ezren tekintették meg.

MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportja

Közösségeink fennmaradásának alapja, hogy a jövő generációról, a gyermekekről gondoskodjunk. Számukra tudjunk olyan programokat biztosítani, melyek személyiségük fejlődéséhez is hozzájárulnak, korszerű tudást biztosítanak, amikkel nem csak itthon, hanem a nagyvilágban is biztonsággal helyt tudnak állni, ám a stabil háttérotthonnal mi biztosítjuk, hogy megszerzett tudásukat visszaforgassák saját közösségébe, ezzel biztosítva annak fennmaradását és fejlődését.

1000 esztendő. Egy millennium tudása, tapasztalata tette világhírűvé a magyarországi zsidó oktatást. A XX. század első feléig a világ minden számottevő szellemi központjában dolgoztak és alkottak mindazok, akik a Kárpát-medence ölelő karjaiból indultak el. Nemzedékek odaadó kitartása a holokauszt lángförgetegében megtört és vidékről eltűnt.

75 évvel a borzalmak után, mint a főnix madár a hamvaiból, új parázs, új szikra kél. A Második Világháborút követően Kecskeméten, a Hírös Városban először új, mindenki számára nyitott zsidó tehetséggondozó központ kezdte meg a közösségek szolgálatában a munkáját. Célunk és hivatásunk a felnövekvő gyermekek nevelése, oktatása.

A MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Régiója 2020. február 1-én indította útjára a Fényes Adolf Tehetségprogram első félévét egy osztálynyi 8-13 év közötti tehetséges gyermekkel.

Mivel nagy hangsúlyt fektetünk a programban az identitás erősítésére, a történelmi és kulturális közegben való elhelyezésre, azok kapcsolódásainak feltárására, ezért hangsúlyt kap a magyar-zsidó közös történelem, a kultúra, az integráció. E mellett foglalkoznak olyan, a mai fiatalokat is foglalkoztató problémákkal, mint a jövőkép, a természetvédelem, a tudatosság, a vitakészség, érvelések stb.

A Tehetség Program elemei:
 - judaisztika
 - programozás, robotika
 - személyre szabott tehetséggondozás, csoportos tehetséggondozás
 - angol nyelv – Milestone program – az Intézet több mint fél évtizede foglalkozik tehetséggondozással, jelentős tapasztalatokkal bírnak.

Mindez észrevétlenül ötvözi a hagyományos judaizmus oktatást és a modern pedagógia, gyermek pszichológia, tanulás módszertan legújabb eredményeit.

A programban résztvevő gyermekek közül nem mindenkinek áll módjában, hogy anyagilag fel tudja vállalni az ezzel járó költségeket, ezért a Területi Csoport átvállalja tőlük a pedagógusok finanszírozását. Ezekről készülnek a számlák a Területi Csoport nevére.

Az aktuális rendelkezések lehetővé tették, hogy személyesen is találkozzunk és így zárjuk le az első félévet.  Az eseményről szóló link a sajtóhíreket, képgalériával / IDE KATTINTVA.

Nyíregyházi Zsidó Hitközség

Nyíregyházán Online Hanuka Fesztivált rendeztünk, melynek hat programja is volt:

1.)  Idesüss! Főzzünk együtt!
A békés együttélés jegyében Nyíregyházán és környéken található egyházak és néhány civil szervezet női képviselőivel együtt összeállítottunk egy ajándékcsomagot a közösségeink tagjainak és két gyermekotthon részére.
A csomag tartalmazott tradicionális karácsonyi és hanukai süteményeket és egy gyertyát. A programot közvetítettük a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Facebook oldalán, a 46 perces videot több százan követték nyomon.

2.) Zsidó Nyíregyháza – virtuális séta
A tőzsgyökeres György András kalauzolt végig minket olyan helyeken a városban, amelyeket egy turisztikai füzetben biztos nem találnánk meg. Felidéztük a régi Nyíregyháza zsidó emlékeit. Elfelejtett helyek, zsidók lakta házak, üzleteik, emlékeik, amelyek nemsokára eltűnnek… A program nagyon sikeres volt azok körében is, akik rég elhagyták Magyarországot. A videot több mint négyszázszor nézték meg.

3.) Hanukai online kívánság koncert Nógrádi Gergely főkántorral
Egy különleges koncertnek lehettünk résztvevői, Főkántor úr a közösségünk tagjainak kívánságai szerint állította össze a műsort. Ez volt a fesztivál legsikeresebb koncertje, több mint 1500-an nézték meg bő egy hónap alatt szerte a világban.

4.) Zsidó esküvő kiállítás online
Igyekeztünk válaszokat adni arra, hogy a zsidó esküvőt milyen előkészületek előzik meg, ki az a sádhen, mi a kitli, milyen szerepe van a rabbinak, minek készül a ketuba, miért van pohártörés. Többszáz nézőnk első ízben vett részt ilyen kiállításon.

5.) Hit, öröm, bánat – zsidóság életképekben. Tóth -Ábri Péter alkotásai
Tóth-Ábri Péter jogász, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség egyik legkiválóbb és legaktívabb tagja. Fényképezőgépével több éve figyeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zsidóságának életét. A közösségünk tagjai kimondottan örültek annak, hogy egy nyíregyházi művész műveit állítottuk ki.

6.) Kérdezd a Lelkészt, kérdezd a Rabbit zoom beszélgetés
A program során téli ünnepekről, Hanukáról és Karácsonyról beszélgetett Kósa László, a Nyíregyháza-Sóstó Református Egyház lelkésze és dr. Kurucz Ákos, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség vallási vezetője. Az ilyen jellegű egyházközi beszélgetésekkel segítjük a békés együttélés megteremtését.

Szombathelyi Zsidó Hitközség

Szombathelyen a tavaly ehunyt József-Attila díjas költőre, a zsidó költőóriásra, Térey Jánosra emlékeztünk a hitközség imatermében: a szombathelyi Prieger Zsolt, an Anima Sound System egyik alapítója és Törőcsik Franciska színésznő Kaddis Térey Jánosért című előadása hangzott el, amelyen a költő irodalmi szövegei fonódtak egymásba az elektronikus zenei akkordokkal. A debreceni születésű alkotóhoz mindkét előadót személyes kapcsolat főzte? Prieger Zsolt a Nyelvterület nevű formációban dolgozott vele Szombathelyen 20 évvel ezelőtt, később barátok lettek, Törőcsik Franciska építész dédapjának emlékére pedig Térey János rendezett kiállítást.

Az irodalmi esetet az online térben közvetítettük, a szombathelyi ősbemutatót online követhették az érdeklődők a hitközség honlapján a koronavírus helyzet miatt elmaradt Őszi Zsidó Szabadegyetem helyett. A közvetítést három kamerával, közvetítőkocsival valósítottuk meg.

besz-4.jpg

Az előadást nem csak hitközségünk tagjai, hanem a szombathelyi érdeklődő közönség is figyelemmel kísérhette. A megyei napilap, a Szombathelyi Televízió és hitközségünk felületein megjelent ajánlókból értesülhettek, illetve a 10 éve létező Őszi Zsidó Szabadegyetem közönsége (500 fő) kapott online értesítést. Különböző zsidó szervezetek részére továbbítottuk a program meghívóját.

Az eseményről több összeállítás jelent meg a Szombathelyi Televízióban, híradó, kulturális magazin, Zsidó Mozaik magazinműsor: Az eseményről beharangozót és hírt adott a megyei napilap és a Hírnavigátor oldal is

megvalosult_magyarorszag_kormanyanak_tamogatasaval_2020 (002).jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek